Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Halík poděkoval Dukovi za gratulaci k doktorátu z Oxfordu

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 2. července 2016 1:47
Halík poděkoval Dukovi za gratulaci k doktorátu z Oxfordu

Ilustrační foto: Tomáš Halík při převzetí Templetonovy ceny
Autor: Flickr / M. Mazur / catholicnews.org.uk

Praha - Tomáš Halík reagoval dopisem na gratulaci kardinála Dominika Duky k čestnému doktorátu Oxfordské univerzity.

Halík je teprve třetím Čechem, který tento čestný doktorát obdržel. Před ním to byli prezidenti Beneš (za války, v březnu 1940) a  Václav Havel (1998).

Dukovo blahopřání

Kardinál Dominik Duka při této příležitosti zaslal Halíkovi 22. června krátký dopis, který zveřejnil na svých webových stránkách:

Vážený pane profesore,

blahopřeji k udělení čestného titulu na jedné z historicky nejvýznačnějších univerzit v Evropě. Oxfordská univerzita spolu s ostatními evropskými univerzitami byla mimo jiné vždy strážkyní zásady, která říká, že si máme vážit svých oponentů, i když s nimi leckdy nesouhlasíme. 


Halíkovo poděkování

V pátek 1. července Tomáš Halík kardinálovi poděkoval dopisem, jenž zveřejňujeme v plném znění:


Vaše Eminence, nejdůstojnější otče kardinále,

milý Dominiku,

 

děkuji Ti za upřímné a laskavé blahopřání k oxfordskému doktorátu. Reprezentoval jsem tam i naši církev.

Oxford je město mučedníků reformace i protireformace, kteří u vědomí, že Boha a svědomí je třeba poslouchat víc než lidi, obětovali životy v zápasu proti aroganci moci. V kapli sv. Edmunda Kampiána SJ, vysvěceného v pražském Salvátoru, jsem se modlil za nás oba i všechny pastýře církve, abychom zejména v této složité době dostali dary moudrosti a statečnosti, rozlišování znamení doby a ochotu naslouchat Bohu i druhým. Ano, na některé otázky veřejného života máme jiný názor. Naštěstí nejde o věci víry, nýbrž o takové, v nichž je pluralita názorů v rámci církve  nejen legitimní, ale snad i žádoucí. 

Předpokládám, že oba část léta po hektickém roce budeme věnovat kontemplaci a sebereflexi svých činů, slov a postojů před Boží tváří a že i to umožní, že se někdy na podzim "po přejití vichřic všech" sejdeme k vyjasňujícímu bratrskému rozhovoru jako tolikrát v uplynulých desetiletích v dobách dobrých i zlých. Potěšíme tím jistě dobré anděly a zklameme sluhy toho, který je lhář a rozdělovač od počátku.

Přeji plnost Božího světla a vedení Duchem Tobě, naší církvi i naší vlasti, tolik postrádající věrohodné mravní autority a také zraňované Evropě a našemu vratkému světu.

Bratrsky Tvůj 

Tomáš Halík

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)