Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jubilejní 10. ročník Setkání středoevropských křesťanů hostí Budapešť, tématem je budoucnost církví

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 4. července 2016 18:54
Jubilejní 10. ročník Setkání středoevropských křesťanů hostí Budapešť, tématem je budoucnost církví

Ilustrační foto: Országház - sídlo maďarského parlamentu, pohled přes Dunaj
Autor: Wikipedia.org / Andrew Shiva / Creative Commons

Praha - Křesťané všech generací i konfesí z nejrůznějších koutů střední a východní Evropy se letos sejdou v Budapešti. Tématem letošního setkání je biblický verš „Vy jste sůl země“. Kromě návštěvníků z Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a dalších zemí do Budapešti vyrazí i několik stovek Čechů. Přestože hlavním organizátorem je Evangelická lutherská církev v Maďarsku (The Evangelical Lutheran Church in Hungary - Department for Ecumenical and Foreign Relations) a účastní se převážně zástupci protestantských církví, vítáni jsou i zástupci všech rozličných vyznání.

Letos již desáté setkání křesťanů navazuje na tradici založenou v roce 1991 v Görlitz na pomezí Německa, Polska a Česka s cílem hledat nové cesty ke vzájemnému odpuštění a smíření mezi těmito národy i jednotlivci. Později se setkání staly také příležitostí k reflexi společenské situace z křesťanského pohledu a k uvědomění si spoluodpovědnosti za společnost, církev i rodinu. Setkání křesťanů konají s podobným obsahem zhruba v tříletých intervalech na různých místech střední Evropy.

Akce bude zahájena ve čtvrtek v sedm hodin večer slavnostní bohoslužbou. Od pátečního dopoledne pak čeká na účastníky pestrý program, stěžejím bodem bude přednáška na téma „Reformace a budoucnost církví ve východní Evropě“, kterou prosloví maďarský pastor a ministr maďarské vlády Zoltán Balog spolu se zemským biskupem Heinrichem Bedford-Strohmem. Sobotní odpoledne bude patřit panelové diskuzi o klimatických změnách a jejich dopadu na společnost, zamýšlením na rolí víry ve válkách, ale i závodům dračích lodí na Dunaji. Večer pak proběhne závěrečný ceremoniál a ráno celé setkání zakončí opět slavnostní bohoslužba.
Kromě nabitého křesťansky zaměřeného programu budou mít návštěvníci čas také na prohlídku samotné maďarské metropole, která je městem s bohatou kulturní historií, ale také atraktivním turistickým centrem.

Setkání se koná 7.‒10. července. Bližší informace o akci se můžete dozvědět na jejich oficiálních stránkách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)