Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kapucíni stáhli žalobu na kraj kvůli klášteru v Opočně

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. července 2016 15:19
Kapucíni stáhli žalobu na kraj kvůli klášteru v Opočně

Kapucínský klášter v Opočně
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Řád kapucínů stáhl žalobu na Královéhradecký kraj, ve které usiloval o klášter v Opočně na Rychnovsku. Učinil tak na základě doporučení biskupů, kteří o stažení církevních žalob na kraje rozhodli minulý týden ve Velehradě. ČTK to řekl právní zástupce řádu Tomáš Nahodil. Klášter patří kraji, řád však chtěl, aby byl jako vlastník určen stát. To by kapucínům umožnilo žádat památku v církevních restitucích. Okresní i krajský soud daly řádu za pravdu, Nejvyšší soud však v červnu jejich verdikty zrušil a věc vrátil k novému projednání.

Kraj rozhodnutí řádu kapucínů přivítal. "Soudní spory o klášter tím končí," řekl ČTK krajský radní pro investice a majetek Josef Dvořák (ČSSD). Předpokládá, že se kraj vrátí k jednání s městem Opočno aby zjistil, zda má Opočno o klášter zájem a za jakých podmínek. Osobně by se Dvořák podle svých slov nebránil převodu kláštera na Opočno za symbolickou cenu či darování ve veřejném zájmu. "Dokud ale bude kraj vlastníkem, bude objekt udržovat," řekl.

"Provincie kapucínů v ČR se na základě aktuálního doporučení České biskupské konference z minulého týdne rozhodla vzít podanou žalobu zpět a o restituci bývalého kláštera ve Městě Opočně již neusilovat," uvedl na dotaz ČTK Nahodil.

Biskupové minulý týden rozhodli ve Velehradě o stažení žalob na kraje, v nichž se domáhali určení vlastnictví majetku. Ke stažení žalob vyzvali i řády a kongregace působící v zemi. Jejich krok uvítal předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

Žalobu o určení vlastnictví podal řád v roce 2013, kdy kraj zveřejnil záměr klášter prodat jakožto nepotřebný majetek. O klášter kapucíni usilovali proto, aby mohli areál bezplatně převést na město Opočno, tomu totiž kraj bezplatný převod zamítl. Okresní i odvolací soudy v minulosti rozhodly, že klášter je majetkem státu, Nejvyšší soud ale jejich verdikty zrušil a vrátil věc k rychnovskému okresnímu soudu. Stát i kraj tvrdily, že se zákony o církevních restitucích na klášter nevztahují.

Před okresními soudy se začátkem června vedlo či připravovalo 367 sporů, ve kterých církve žalují Státní pozemkový úřad. Domáhají se určení vlastnického práva k nemovitostem, jež stát nechce v restitucích vydat, protože podle něj nejsou jeho majetkem. Vyplývá to z materiálu vládního výboru, který monitoruje proces majetkového vyrovnání státu s církvemi. Další stovky sporů eviduje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podaných žalob bylo ke konci března pravděpodobně přes 500.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)