Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruské úřady obvinily moskevského imáma ze schvalování terorismu

Ze světa / juml / ČTK / 13. července 2016 15:31
Ruské úřady obvinily moskevského imáma ze schvalování terorismu

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Moskva - Ruské úřady zatkly imáma jedné z moskevských mešit a obvinily jej ze schvalování terorismu. Duchovnímu hrozí až pět let vězení, uvedla včera ruská média. V Moskvě se v minulosti odehrálo několik sebevražedných atentátů, které si vyžádaly desítky obětí na životech. Imám byl zatčen v pondělí.

"Zadrželi ho v pondělí, v bydlišti a v mešitě byla provedena domovní prohlídka. Obvinili jej z veřejného nabádání k teroristické činnosti a ze schvalování terorismu na veřejnosti," řekl advokát Dagir Chasavov, který imáma Machmuda Velitova z moskevské mešity Jarďam obhajuje.

Velitov byl dosud veřejnosti znám hlavně tím, že stojí v čele muslimského dobročinného společenství. Byl považován za jednoho z nejvíce respektovaných moskevských imámů. Obvinění podle advokáta souvisí s jedním imámovým kázáním a s rozhovorem v televizi, která šíří islám. Imám podle obhájce částečně přiznal vinu.

Imám podle rozhlasové stanice Echo Moskvy v kázání chválil jednoho člena panislámské Strany osvobození (Hizb at-Tahrír), která je v Rusku zakázaná jako teroristická organizace. Organizace, která podle svých prohlášení usiluje o dosažení svých cílů pokojnými, nenásilnými prostředky, chce sjednotit muslimské regiony v Rusku a v postsovětské Střední Asii v islámský chalífát.

Vyšetřovatelé podle agentury Interfax Velitovovo zatčení potvrdili a požádali soud, aby imámovi uložil domácí vězení. O uvalení vazby tedy nepožádali, nicméně zabavili imámovi náboženskou literaturu, elektronické nosiče dat a finanční doklady. Operaci podniklo protiextremistické středisko ministerstva vnitra, imám je podle agentury TASS podezřelý z šíření extremistické literatury.

Mešita Jarďam podle šéfa duchovní správy moskevských muslimů Ildara Aljautdinova působí poněkud odděleně od ostatních svatostánků metropole, "jako stát ve státě s vlastními pravidly", které podle něj občas neodpovídají pravidlům islámu. Naopak moskevský muftí Albir Krganov řekl, že je třeba vyčkat na výsledky vyšetřování a zdržet se spekulací a obviňování.

Mešita Jarďam byla postavena teprve v 90. letech a pojme asi 2000 věřících.

Loni v září ruský prezident Vladimir Putin otevřel v Moskvě mešitu označovanou za největší islámský chrám na starém kontinentě a s kapacitou až 10.000 věřících. Nabádal současně k dodržování "původních pravých hodnot islámu". Ani to však nevyřešilo všechny problémy s vyznáváním islámu v ruské metropoli. Na dva miliony muslimů v Moskvě připadá jen šest mešit.

Většina z přibližně dvou desítek milionů ruských muslimů žije na severním Kavkazu a v Povolží. Podle odhadů několik set až tisíc islamistů s ruským občanstvím, hlavně Kavkazanů, válčí v řadách teroristické organizace Islámský stát v Sýrii a v Iráku. Protiteroristické operace uskutečňují ruské síly dodnes na severním Kavkazu, hlavně v Dagestánu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)