Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zájem o stará náboženství v ČR vzrůstá, je ale menší než v Evropě

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 15. července 2016 16:51
Zájem o stará náboženství v ČR vzrůstá, je ale menší než v Evropě

Ilustrační foto
Autor: pixabay

Praha - K prastarým náboženstvím, jako třeba Keltů, Slovanů nebo Germánů, se Češi hlásí mnohem méně než v jiných evropských zemích. Zájem o staré tradice a jejich obnovu ale v poslední době v ČR vzrůstá, shodli se odborníci na tiskové konferenci na Akademii věd ČR před zahájením Evropského kongresu etnických náboženství (ECER).

Slovanské tradice se intenzivně pěstují zejména v Pobaltí, u Ukrajinců a Rusů. Germánské novopohanství, zejména v podobě ásatrú, je populární ve Skandinávii kromě Finska. Tam jsou naopak oblíbené starobylé ugrofinské tradice, které mají Finové společné s Estonci.

"U nás v Česku je religiozita a všechny ukazatele, které se týkají náboženství, velmi nízko," řekl ČTK religionista Ivan Štampach. To se podle něj týká i křesťanských církví. "Hledají se vůči nim alternativy. Návrat k náboženství předků, Slovanů či jiných evropských etnik, je takovým pokusem o alternativu," uvedl. Ani tato alternativa v ČR, jako skeptické zemi, ale není podle něj příliš rozšířena.

Připomněl, že při posledním sčítání lidí před pěti lety se oficiálně přihlásilo k pohanství 863 lidí. Podle odborníků má ale o ně zájem víc lidí. Proč jsou tyto směry v ČR málo populární, se jen spekuluje. Roli zřejmě podle Štampacha hraje historická zkušenost, skepse a opatrnost.

Podle předsedy Slovanského kruhu Zdeňka Ordelta ale v současnosti přichází nová vlna obnovy původních tradic. "Jsou země, kde probíhala kristianizace, šíření křesťanství, daleko později a v daleko menší míře. Z tohoto důvodu daleko déle tradice přežily v plné síle. Dozvuk tradic je silnější v jiných zemích. České země byly ohniskem křesťanství," doplnil. Je ale podle něj jisté, že původní tradice jsou ale kořenem české kultury.

Štampach dále uvedl, že podle dostupných údajů se v ČR ke směrům označeným jako pohanské hlásí nejvíce lidí tam, kde je celkově nižší religiozita, konkrétně v Praze a v severních Čechách. Na jihu republiky, zejména v jižní půlce Moravy, je počet příznivců pohanských směrů velmi nízký. Odborníci se dnes také shodli, že české školství má v náboženské výuce rezervy. V učebnicích se podle nich vyskytují chybné informace a mnohdy i předpojaté.

Odborné konference, která se v Praze koná poprvé, se účastní 70 zástupců z celé Evropy. Začala ve čtvrtek a potrvá do neděle. Na Vyšehradě dnes večer bude společná ceremonie za obnovu prastarých tradic.

"Je tu zastoupen slovanský směr za ČR, Keltové ze Španělska, původní spiritualita Itálie a Řecka, která zahrnuje původní božstva Řeků a Italů, na čemž je postavena celá mytologie, která hluboce ovlivnila Evropu," dodal Ordelt. Přijeli ale i zástupci ze Skandinávie za Vikingy, z Nizozemska i Pobaltí a Běloruska.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)