Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duchovní Fetullah Güllen ostře odsoudil pokus o převrat v Turecku

Ze světa / juml / ČTK / 16. července 2016 10:07
Duchovní Fetullah Güllen ostře odsoudil pokus o převrat v Turecku

Fetullah Güllen
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

New York/Istanbul - Každá země, která se postaví za muslimského duchovního Fethullaha Gülena, nebude přítelem Turecka a bude vnímána jako stát, který je ve válce s tímto členem NATO. Toto varování dnes podle agentury Reuters vyslovil turecký premiér Binali Yildirim v souvislosti s mužem, kterého už před tím turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strůjce nezdařeného pokusu o převrat v Turecku. Gülen žijící v USA pokus o puč provedený v noci na dnešek částí armády ostře odsoudil. Jak rovněž uvedl, existuje podle něj i možnost, že byl převrat v zemi zinscenovaný.

"Za posledních 50 let jsem zažil několik vojenských převratů a pokládám za krajně urážlivé, že jsem obviňován, že bych s tímto pokusem mohl mít cokoli společného. Kategoricky tato obvinění odmítám," uvedl 75letý Gülen v prohlášení, z něhož citovala agentura AFP. "Co nejostřeji pokus o vojenský převrat v Turecku odsuzuji," dodal. Demokracie podle něj nelze dosáhnout vojenskou akcí.

Prezident Erdogan během noci prohlásil, že pokus o převrat byl dílem stoupenců duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. Prezident Gülena již dlouho obviňuje ze snah o vybudování "paralelních struktur" v řadách turecké justice, školství, médií a armády s cílem svrhnout jeho vládu. Podle Erdogana dnešní události dokazují, že Gülenova skupina je ozbrojenou teroristickou organizací.

"Nemyslím si, že svět bere obvinění učiněné Erdoganem proti mé osobě vážně," uvedl rozhovoru s novináři včetně zástupců deníku The Financial Times Gülen. Interview přitom duchovní často neposkytuje. S novináři se sešel ve svém sídle v Pensylvánii. "Existuje možnost, že to mohl být zinscenovaný převrat (Erdoganovou stranou AKP), jehož cílem bylo moci vznášet další obvinění (vůči mým stoupencům a armádě)," dodal Gülen.

Jak turecký duchovní dodal, svého vydání z USA se neobává. Erdoganovy výzvy k jeho vyhoštění jsou podle něj jen dalším blafováním tureckého prezidenta. Erdogana a jeho taktiku přirovnal ke krokům nacistů Adolfa Hitlera v Německu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)