Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel muslim Abdul Sattar Edhi, přirovnávaný k Matce Tereze

Ze světa / kir / Čro / 19. července 2016 15:16
Zemřel muslim Abdul Sattar Edhi, přirovnávaný k Matce Tereze

Pákistánský humanista a filantrop Abdul Sattar Edhi
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Pákistán - Podle Českého rozhlasu minulý týden zemřel ve věku 88 let pákistánský humanista a filantrop Abdul Sattar Edhi. V České republice není zdaleka tak známý jako ve světě, kde ho mnozí přirovnávají k Matce Tereze. V rodném Pákistánu je Edhi považován za světce. Úřady mu vystrojili státní pohřeb se všemi poctami a mluví se i o možnosti posmrtného udělení Nobelovy ceny za mír. Pákistáská bojovnice za práva žen Malála Júsufzajová, která získala Nobelovu cenu za rok 2014, na ni pro letošní rok nominovala právě Edhiho.

„Byl asketikem v zemi, kde mizí miliony dolarů kvůli korupci, byl humanistou v zemi, jíž často otřásá sektářské násilí a byl mužem organizujícím veřejné zdravotnické a záchranné služby tam, kde vláda často nedovede zajistit ani tu základní péči,“ vysvětluje důvody Edhiho nebývalé popularity list Washington Post. 

Edhi pocházel z chudých poměrů. Dlouholetá péče o nemocnou matku ho přivedla k vytvoření systému služeb, které by nabídly pomoc starým, nemocným a nemohoucím. V roce 1951 založil nadaci, která v následujících desetiletích provozovala vlastní nemocnice, sirotčince, nabízela právní pomoc i centra pro drogově závislé. Organizace provozovala také na dva tisíce sanitek. 

Překračoval hranice náboženství 

Jeho organizace se podle Českého rozhlasu rychle rozrůstala. Hlavním zdrojem příjmů přitom zůstaly dary obyčejných lidí. Později Edhi Foundation překročila hranice Pákistánu a působila v celé Jižní Asii. V případě přírodních katastrof či teroristických útoků byly prý na místě neštěstí sanitky s nezaměnitelným nápisem Edhi vždy první. 

„Obraz Pákistánců v médiích se omezuje na terorismus, sektářství a nábožensky motivované násilnosti. Edhi představoval jiný obraz naší země. Lidé jako on dokládají, že ne všechno je v Pákistánu špatné,“ řekl německé stanici Deutsche Welle pákistánský publicista, profesor Mehdi Hasan. 

Síla Edhiho osobnosti byla i v nesmírné skromnosti až asketičnosti. „Z malého domku vybudoval největší záchrannou síť v jižní Asii. Na rozdíl od většiny pákistánských politiků vedl skromný a jednoduchý život. To byl důvod, proč lidé neváhali jeho nadaci finančně podporovat. Věděli, že peníze nezneužije a že je použije pro blaho ostatních,“ dodal Hasan. 

Server Tribune připomíná, že Edhiho humanismus překračoval hranice všech náboženství. Když kdosi namítal, proč jeho sanitky vozí i křesťany a hinduisty, odpověděl mu lakonicky: „Protože sanitka je větší muslim, než jsi ty“. Přestože se do politiky pletl málokdy, netajil se kritikou vojenských diktatur i sektářské politiky a hlásil se k inspiraci socialismem. Navzdory tomu ho ale uznávalo i mnoho náboženských vůdců. 

O své nemoci byl dobře informován, odmítl ale nabídky, aby byl hospitalizován v některé z předních světových klinik a rozhodl se dožít v pákistánském Karáčí, dodává Český rozhlas. 

 
 
 
 
 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)