Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František zahájil pětidenní návštěvu Polska

Ze světa / vlu / ČTK / 27. července 2016 17:25
Papež František zahájil pětidenní návštěvu Polska

Ilustrační foto: polská vlajka
Autor: Pexels.com

Krakov - Papež František přiletěl dnes odpoledne do jihopolského města Krakov. Zahájil tak svou první návštěvu Polska od nástupu do čela katolické církve před třemi roky. Ještě dnes má v plánu setkání s nejvyššími polskými státními a církevními představiteli. Hlavním bodem jeho pětidenní cesty jsou ale krakovské Světové dny mládeže.

V dalších dnech papež zavítá do bývalého německého nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Navštíví rovněž nejvýznamnější polské mariánské poutní místo na Jasné Hoře v Čenstochové.

Návštěvu Polska František ukončí v neděli, kdy také skončí setkání mladých katolíků z celého světa. Na jeho závěr se uskuteční velká mše, na které pořadatelé očekávají až 1,5 milionu lidí.

Na úvod své cesty se papež chce ještě dnes setkat na královském hradu Wawel v Krakově s polským vedením v čele s prezidentem Andrzejem Dudou a premiérkou Beatou Szydlovou. Poté je plánována schůzka ve wawelské katedrále s polskými biskupy, s nimiž má hlava katolické církve podle médií poněkud napjaté vztahy. Večer pak chce František z oken biskupského paláce pozdravit účastníky Světových dnů mládeže.

Papež: Je to válka o zájmy, válka o peníze, válka o přírodní zdroje... ne náboženství

Papežova návštěva Polska se uskutečňuje poté, co se ve Francii a v Německu odehrála řada krvavých útoků, které jsou často označovány za akce islamistických radikálů. V Polsku kvůli návštěvě platí přísná bezpečnostní opatření: podle dnešní aktualizované informace polského ministerstva vnitra se na nich podílí 39.000 policistů a vojáků a kolem Krakova je několikakilometrová přísně střežená zóna. Kontroly, i když namátkové, jsou zavedeny na polských hranicích včetně letišť a přístavů.

Smutné události z posledních dnů komentoval František v letadle během letu z Vatikánu do Krakova. "Neměli bychom se bát říct pravdu: Svět je ve válce, protože ztratil mír," uvedl podle agentury DPA. Nicméně dodal, že nehovoří o válce mezi náboženstvími. "Je to válka o zájmy, válka o peníze, válka o přírodní zdroje... Nemluvím o válce náboženství," řekl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)