Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež silnými slovy apeloval na řešení situace v Sýrii

Ze světa / / radVat / 9. srpna 2016 9:16
Papež silnými slovy apeloval na řešení situace v Sýrii

Ilustrační foto: Syrský chlapec v uprchlickém táboře v Jordánsku
Autor: Diakonie ČCE / Jiří Pasz

Vatikán/Sýrie - Při nedělní modlitbě Anděl Páně papež silnými slovy apeloval na řešení situace v Sýrii. Představitelům moci vytkl zavřená srdce a nedostatek vůle k míru. S římským biskupem souzní také apoštolský nuncius v Damašku arcibiskup Mario Zenari, ten papežovy výroky pro Rádio Vaticana ještě upřesnil.

Podle hlavy katolické církve je nepřípustné, aby následky války bylo stiženo bezbranné civilní obyvatelstvo, včetně mnoha dětí. Zenari připomíná, že jsou ničeny nemocnice, kostely, mešity, na uprchlické tábory dopadají bomby a rakety. Podle nunciových slov žije na šest set tisíc Syřanů v obléhaných místech, mnozí trpí hladem a žízní:

„Můžeme se tu hmatatelně přesvědčit, že Sýrie se stala válečnou arénou různých geopolitických zájmů regionálního i mezinárodního dosahu. Je také stále zřejmější, že jde o válku per procura (tj. vedenou v zastoupení). Je to velmi složitý konflikt. Na počátku se zdálo, že je to občanská válka, což už samo o sobě bylo katastrofou. Potom se k ní připojila válka per procura, řízená z venku. A nakonec se připojil další prvek v podobě Islámského státu, který je zdrojem nesmírného utrpení. V tomto kontextu je potřeba připomenout genocidu jezídů, k níž dochází na území tzv. Islámského státu. Ženy a dívky se tam prodávají jako zvířata. V této situaci, jak na to opakovaně upozorňoval papež, je zapotřebí jasné a rozhodné vůle mocných tohoto světa, aby skončila tato krutá válka, jejíž následky nesou především bezbranní civilisté, včetně dětí.“

Na srdci leží papeži i arcibiskupovi zejména osud dětí. Zenari mluví o více než dvaceti tisících mrtvých dětech za pět a půl roku války, i mnoha zmrzačených. Přes dva miliony dětí nemůže chodit do školy. V uprchlických táborech jsou dokonce oběťmi sexuálního zneužívání. (…) „Za této situace je papež povinen připomenout odpovědnost světových mocností za tuto nekončící tragédii,“ shrnul arcibiskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)