Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimové dnes vytvoří ochranný řetěz kolem kostela, zúčastní se i bohoslužby

Domácí zpravodajství / kir / ČTK/red. / 10. srpna 2016 12:41
Muslimové dnes vytvoří ochranný řetěz kolem kostela, zúčastní se i bohoslužby

Korán a Bible
Autor: Daniel Bartoň

Praha - Odsoudit nedávné teroristické útoky v Evropě a vyjádřit obavy z násilí chtějí ve středu na demonstraci v Praze čeští muslimové. Konat se bude od 18:00 před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Svolavatelka akce Romana Červenková z centra Al Firdaus ČTK řekla, že se muslimové v tichosti zúčastní bohoslužby v katolickém kostele, po ní budou na náměstí následovat projevy. Muslimové také chtějí položit ke kostelu svíčky a květiny a symbolicky utvořit ochranný řetěz kolem kostela.

Červenková očekává účast zhruba 200 muslimů. Na demonstraci také přečtou veřejné prohlášení zástupci Muslimské obce v Praze, Všeobecný svaz muslimských studentů a mládeže a centra Al Firdaus.

Server Echo24 včera uvedl, že se muslimové chtěli zúčastnit bohoslužby v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru, ale farnost s tím nesouhlasila. Místní farář serveru řekl, že by žádost k iniciativě musela být oficiálně schválena z arcibiskupství, protože pod něj spadají. Červenková ČTK potvrdila, že se muslimové setkali s odmítavým postojem. Akci na náměstí Míru ale ve skutečnosti nakonec nepořádají proto, že zde má tentýž den zaplacené stánky Jednota bratrská, dodala.

Arcibiskupství pražské však na to v reakci uvedlo, že katolické kostely jsou otevřeny všem lidem dobré vůle. Uvítalo iniciativu muslimů, že chtějí odmítnout zločiny, které jiní páchají ve jménu jejich náboženství. "Z hlediska církve nic nebrání přítomnosti muslimů v kostele při bohoslužbě," odpovědělo na dotaz ČTK. Společná bohoslužba muslimů a křesťanů nicméně není možná z teologického hlediska. Křesťané se vždy modlí k Ježíši Kristu, korán ale Ježíše chápe jako proroka.

V kostele Nejsvětějšího Srdce Páně se muslimové v tichosti zúčastní liturgie tak, aby ji nenarušili. "Už se nedrží starokřesťanská disciplína, že by do kostela mohli jen pokřtění katolíci. To znamená, že nemáme komukoliv, kdo chce v dobré vůli přijít, bránit vstoupit do kostela," řekl ČTK kněz Jan Houkal, který v kostele působí. Další akci na náměstí podle něj povolila městská část Praha 3.

Také Houkal pozitivně vnímá snahu muslimů, kteří se chtějí distancovat od násilí, vyjádřit křesťanům solidaritu a striktně odmítnout teroristické útoky Islámského státu. Kromě zástupců muslimů promluví na náměstí také katolický farní vikář Petr Beneš, který bude bohoslužbě v kostele předsedat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)