Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František poslal osobní dopis uprchlickým olympionikům, přeje jim úspěchy i Boží požehnání

Ze světa / / ar / The Tablet / 11. srpna 2016 8:35
František poslal osobní dopis uprchlickým olympionikům, přeje jim úspěchy i Boží požehnání

18letá Yusra Mardini, syrská uprchlice, zvítězila v plaveckém závodu na 100 metrů
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

VATIKÁN/RIO DE JANEIRO - Papež František napsal dopis deseti uprchlíkům, kteří se účastní letošních olympijských her. Všechny členy týmu přitom v dopise oslovil jmenovitě, sportovcům vyjádřil vřelé pozdravy a popřál jim mnoho úspěchů. Ve španělsky psaném dopise František prozradil, že se o životy jednotlivých sportovců „osobně zajímal.“ Papež také projevil svou naději v to, že tým uprchlíků olympijským hrám „poslouží jako projev touhy po míru a solidaritě“ a že jejich účast na hrách „bude jejím svědectvím a přínosem nám všem.“

Deset atletů, pocházejících ze Sýrie, Jižního Súdánu, Demokratické republiky Kongo a Etiopie, bude letos soutěžit spolu s ostatními sportovci, na rozdíl od nich však nikoliv pod vlajkou své země, ale pod tou olympijskou. Je to poprvé, co se tým složený výhradně z uprchlíků olympijských her účastní. V průběhu zahajovacího ceremoniálu vstupoval tým uprchlíků na stadion Maracaná za ovací ve stoje.

Brzy poté, co byly zveřejněny detaily papežova dopisu, zvítězila 18letá Yusra Mardini, syrská uprchlice, v plaveckém závodu na 100 metrů. Podobně jako desítky tisíc Syřanů, i Mardini uprchla ze své válkou sužované domoviny do sousedního Libanonu, odkud pokračovala do Turecka. Podařilo se jí dostat do gumového člunu, po cestě na řecký Lesbos ale motor selhal. Yusra však spolu se svou sestrou a jednou další ženou vlastními silami dotlačily člun až ke břehu. Byly totiž z lodi jediné, kdo uměl plavat.

Z Řecka potom Mardini putovala do Německa, kde v březnu letošního roku získala oficiální status uprchlíka, díky čemuž mohla pokračovat v závodním plavání. Papež František tým ujistil o svých přímluvných modlitbách a požádal jeho členy, aby se i oni modlili za něj.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)