Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Gantin po vraždě biskupa v Alžírsku v roce 1996: Dobro musí zvítězit nad zlem

Domácí zpravodajství / mv / Vlastní zpráva / 26. srpna 2016 13:04
Kardinál Gantin po vraždě biskupa v Alžírsku v roce 1996: Dobro musí zvítězit nad zlem

Kardinál Bernardin Gantin
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Kardinál Dominik Duka ve svém rozhovoru pro ECHO24 odkázal na slova kardinála Bernardina Gantina z Beninu o muslimech. Po nedávné vraždě francouzského kněze Jacquese Hamela stojí za zmínku také jiná slova tohoto kardinála, který byl významnou postavou Vatikánu a blízkým spolupracovníkem papeže Jana Pavla II.

Kardinál Gantin přiletěl na svoji návštěvu v ČR v srpnu 1996 bezprostředně poté, co v Alžírsku jako papežův zástupce vedl pohřeb zavražděného biskupa diecéze v Oranu Pierra Claverieho (této osobnosti nedávno magazín Christnet.cz věnoval článek: Pierre Claverie, život v dialogu). V rozhovoru, který poskytl Katolickému týdeníku (První povinností je naslouchat, KT, č. 33, 18. srpna 1996, s. 1 a 8), komentoval složitou situaci a postoj katolické církve následovně:

„My jsme si mysleli, že vztahy křesťanů a muslimů, jak už naznačil 2. vatikánský koncil, probíhají v duchu dialogu a vzájemného porozumění. V současné době ideologie v Alžíru dialogu nepřeje, ale církev zůstane věrná své identitě a svému poslání v této zemi. Církev platí tu nejvyšší cenu, protože došlo k vraždě biskupů, nástupců Ježíšových učedníků. Je to velice bolestné, protože dnes už je v Alžíru 19 zavražděných křesťanů. Nedávno to bylo 7 mnichů, mužů modlitby, otevřenosti. A přece byli zavražděni. Církev nikde nechce dělat nějaký proselytismus ve společnosti a přitom nyní je zasažena hlava církve. Nikdo neví, jaká bude budoucnost. Všichni si ale přejeme, aby to byla budoucnost míru a vzájemného porozumění. Katedrála v Oranu, kde jsem se v zastoupení papeže účastnil pohřbu dominikána biskupa Claverie, byla přeplněná. Z valné části to však byli právě muslimové, kteří chtěli vyjádřit, že nesouhlasí s touto vraždou. I když se používají brutální metody proti církvi, nemůžeme toto nikdy oplácet. V srdci církve není nenávist. Protože srdce církve je srdcem milosrdné lásky Boží. Jak říká Svatý otec – dobro musí zvítězit nad zlem.“

Slova kardinála Gantina z homilie během pohřbu: „Tato oběť se musí stát semenem života a lásky... My křesťané a muslimové víme, protože v to věříme, že zlo nesmí zvítězit. Bůh, v něhož věříme, je Bůh lásky.“, kterou zakončil modlitbou sv. Františka z Assisi. Při pohřbu zazněnala také slova poselství papeže Jana Pavla II.: „Jeho mučednická smrt se musí stát semenem lásky a důvodem k naději. Tváří tvář násilí, které nerespektuje nikoho a nic, potřebuje Alžírsko tvůrce míru a bratrství více než kdy jindy.“

Kardinál Gantin se narodil 8. května 1922. V letech 1984-1998 byl prefektem kongregace pro biskupy a v letech 1993–2002 děkanem sboru kardinálů. Byl přítelem pražského arcibiskupa a kardinála Františka Tomáška, několikrát ho před rokem 1989 navštívil. Prezident Václav Havel mu v roce 1996 udělil Řád Bílého lva.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)