Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Syn amerického velvyslance v ČR oslavil bar micva v synagoze svých předků v Praze

Domácí zpravodajství / kir / ZTIS / 30. srpna 2016 18:39
Syn amerického velvyslance v ČR oslavil bar micva v synagoze svých předků v Praze

Ilustrační foto - Židé s typickými jarmulkami
Autor: Wikipedia.org / David Berkowitz / Wikimedia Commons

Praha - Jak uvádí Židovský tiskový a informační servis (ZTIS), třináctiletý Alex Schapiro oslavil obřad náboženské dospělosti bar micva ve Španělské synagoze v Praze, tedy ve stejné synagoze, kam se o svátcích přicházeli modlit jeho předkové před holocaustem. Matka současného amerického velvyslance v České republice Andrewa Schapira, Raya Czernerová-Schapirová, se totiž v Praze narodila a bylo jí pět let, když nacisté Prahu obsadili. Její rodiče ji i se sestrou poslali v říjnu 1939 do Spojených států, což sourozencům zachránilo život. Obřad ve Španělské synagoze, vystavěné pro reformní část tehdejší pražské židovské obce a dnes už běžně k bohoslužebným účelům neužívané, vedl americký rabín Asher Lopatin. Do Prahy byl za tím účelem přivezen také svitek Tóry, který zde zůstane a užívat ho má pražská konzervativní komunita Masorti.

Bar micva (hebrejsky: בר מצוה‎‎, doslova „syn přikázání“), je židovský náboženský obřad, během kterého se ze židovského chlapce stává nábožensky dospělý muž, který na sebe přijímá odpovědnost za dodržování micvot – přikázání. Může být součástí minjanu, (kvórum 10 osob /v ortodoxních kongregacích pouze mužů/ potřebných k modlitbě). Zvykem je, že nejbližší šabat po chlapcových 13. narozeninách se koná obřad v synagoze. Chlapec je poprvé vyvolán k Tóře, aby z ní přečetl příslušný týdenní oddíl, popřípadě také pasáž z prorockých knih. Tradicí je také dávat na bar micva dárky. Chlapec dostává talit (modlitební plášť) a (tfilin) modlitební řemínky.

„Mít bar micva na stejném místě, kam chodívala na svátky moje babička i prastrýc, který se dokonce bohoslužby zúčastnil, mi přijde skvělé a má to pro mě velký význam. Jsem moc rád, že jsem ji měl tady, a myslím, že babička by měla taky radost,“ prohlásil podle ZTIS Alex Schapiro. A jeho otec Andrew Schapiro, velvyslanecUSA v Praze, doplnil: „Být tu zpátky, nejen už jako židovská rodina, ale také jako reprezentant Spojených států amerických, země, která mé matce poskytla útočiště a zachránila život jí i mnoha dalším členům naší rodiny spolu s ní – to vše je pro mě nezapomenutelné.“

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)