Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František svatořečil misionářku Matku Terezu

Ze světa / vlu / ČTK / 4. září 2016 16:12
Papež František svatořečil misionářku Matku Terezu

Matka Tereza (rodným jménem Agnesë Gonxhe Bojaxhiu)
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Proslulá katolická misionářka Matka Tereza, která pečovala o chudé, se 19 let po smrti stala svatou. Ve Vatikánu ji dnes za účasti desítek tisíc poutníků svatořečil papež František. Na ceremonii na Svatopetrské náměstí dorazilo i několik stovek sester řádu Misionářek milosrdenství (Misionářky lásky), který Matka Tereza založila, či 13 hlav států, uvedla agentura AP.

"Po zralém uvážení a vzývání božské pomoci i po poradě s našimi četnými bratry, potvrzujeme a prohlašujeme blahoslavenou Matku Terezu z Kalkaty svatou a zapisujeme ji do seznamu svatých," oznámil papež, čímž formálně dokončil proces svatořečení.

Ještě než papež čtení textu o prohlášení svatosti dokončil, poutníci na sluncem zalitém náměstí propukli v jásot. Svatořečení Matky Terezy, k níž patřil věčný úsměv stejně neodmyslitelně jako modrobílé sárí, bylo jedním z nejrychlejších v historii katolické církve.

"Své srdce dala světu," prohlásila poutnice Charlotte Sambaová, která na ceremonii přijela z Gabonu. Připomněla také její soucit, odpuštění a práci pro chudé. Mezi návštěvníky bylo i 1500 bezdomovců.

Česká církev cestu českých poutníků neorganizovala, podle neoficiálních zdrojů se ale po vlastní ose či prostřednictvím cestovních agentur do Vatikánu chystalo několik stovek Čechů.

Svatořečení sledovali i lidé, kteří se do Vatikánu nevydali. Několik stovek se shromáždilo například v sídle řádu Misionářek milosrdenství v Kalkatě. Lidé zde svatořečení Matky Terezy přivítali potleskem. Místní hrob nové světice zdobila jedna svíčka, květiny a drobná fotografie.

Několik členů laické organizace přičleněné k řádu oslavilo svatořečení zopakováním cesty vlakem po Dárdžilingu. Právě během takové jízdy Matku Terezu napadla myšlenka založit řád, který by pečoval o ty nejpotřebnější. "Přáli jsme si prožít, co Matka Tereze tehdy musela cítit," řekl Peter Lingdam, který stojí v čele laické organizace řádu v Dárdžilingu.

Matka Tereza se již šest let po smrti stala blahoslavenou. Tehdejší papež Jan Pavel II. ji za ni prohlásil v říjnu 2003 ve Vatikánu. Zázrak nutný k blahořečení se podle církve stal 5. září 1998, přesně rok po smrti řeholnice, v klášteře u bangladéšských hranic, kam s velkým nádorem v břiše přišla Indka Monika Besraová. Vatikán uznal, že nádor zmizel poté, co se jeptišky modlily k Matce Tereze. Druhý zázrak, který cestu ke svatořečení otevřel, Vatikán oznámil loni 18. prosince. Zázrak spočíval v nevysvětlitelném uzdravení muže v Brazílii, který byl v kómatu kvůli několika abscesům na mozku. Podle katolické církve pomohla modlitba jeho manželky k Matce Tereze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)