Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poslanci chystají interpelaci kvůli azylu čínských křesťanů. Na vládu se obrací církve

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK, ERC / 4. září 2016 16:20
Poslanci chystají interpelaci kvůli azylu čínských křesťanů. Na vládu se obrací církve

Kříž - ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Olomouc - Poslanci z klubu TOP 09 a Starostů chtějí interpelovat ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) kvůli vyřízení žádosti o azyl 70 čínských křesťanů. Ti tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře. Rozhodnutí o udělení ochrany trvá podle zákonodárců dlouho, někteří Číňané na verdikt úřadů čekají už rok, uvedl včera server Aktuálně.cz. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v Olomouci řekl, že prodloužená lhůta zřejmě souvisí s nutností úřadů shromáždit dostatek informací.

"Pokud došlo k určitému prodloužení lhůty proto, aby státní správa rozhodla o tom, jestli bude poskytnutá ochrana či nikoliv, tak předpokládám, že to souvisí s nutností shromáždit dostatek informací o skutečných podmínkách, ve kterých tito lidé žili," řekl novinářům Sobotka. Dodal, že v právním státě rozhodují o azylu úředníci, ne předseda vlády či ministr vnitra. Žádosti jsou také podle něj posuzovány individuálně, nerozhoduje se o skupině. "Ke všem přistupujeme stejně, je třeba vycházet z azylového zákona," uvedl.

Jak již dříve média uvedla, pokud by ministerstvo vnitra žadatelům mezinárodní ochranu udělilo, oficiálně by tím konstatovalo, že se v Číně porušují lidská práva. První skupinka deseti čínských křesťanů přišlo podle médií do Česka loni v září, dalších 60 v první polovině letošního roku. Zatím nebylo rozhodnuto o žádné žádosti. Křesťané z Číny čekají v zařízeních pro běžence v Havířově a Kostelci nad Orlicí.

Ministerstvo vnitra má ze zákona na udělení či neudělení azylu lhůtu 90 dnů, kterou může prodlužovat až na šest měsíců. Číňané v minulých letech tvořili jen zlomek žádostí o azyl. Loni úřady posoudily čtyři případy, o rok dřív 15. Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám.

Kvůli činským křesťanům se na politiky obrací i církve

K situaci pronásledovaných čínských křesťanů vydalo své prohlášení i Předsednictvo Ekumenické rady církví v ČR, které apeluje na členy Vlády ČR ve věci brzkého vyhovění žádosti o azyl pronásledovaným čínským křesťanům. "Tito lidé, kteří dočasně pobývají v České republice, se nacházejí ve velmi nejisté situaci. Předsednictvo ERC v ČR žádá, aby Vláda ČR v souladu s Úmluvou o právním postavení uprchlíků urychleně poskytla azyl lidem pronásledovaným z náboženských důvodů. Jako ti, kdo zažili komunistický režim v tehdejším Československu, stejně jako nadvládu jedné strany nad činností církví, žádáme, aby se Česká republika nepodílela na, byť nepřímé, podpoře totalitních praktik a potlačování náboženské svobody skupin a jednotlivců", stojí v prohlášení představitelů církví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)