Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šéf slovenských biskupů Zvolenský chce podnítit debatu o přínosu náboženství v EU

Ze světa / juml / ČTK / 8. září 2016 21:48
Šéf slovenských biskupů Zvolenský chce podnítit debatu o přínosu náboženství v EU

Arcibiskup Stanislav Zvolenský
Autor: Wikipedia.org / LacoR / Wikimedia Commons

Bratislava - V Evropské unii je nevyhnutelné zahájit diskusi o přínosu náboženství pro identitu Evropy a státy by měly podporovat rodiny. Na schůzce předsedů biskupských konferencí ze zemí střední a východní Evropy to dnes řekl bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, podle kterého by společnost také měla věnovat větší pozornost rodině. Šéf slovenské sněmovny Andrej Danko a předseda Slovenská národní strany se v projevu před duchovními postavil proti případnému posílení práv homosexuálů na Slovensku.

"Evropská unie by měla vést s církvemi skutečný, nejen formální dialog. Nyní se zdá, že církve jsou v evropském sekularizovaném prostoru nedoceněny. Je to tak patrně proto, že v Evropě je rozhodující ideou tolerance, která vychází ze všudypřítomného relativismu," řekl Zvolenský, jenž předsedá jednání zástupců katolické církve, kterého se účastní i kardinál Dominik Duka.

Zvolenský rovněž vybídl Evropu k tomu, aby se zaměřila na podporu rodin. "Když chceme hovořit o naší identitě, je nevyhnutelné obrátit naši pozornost k rodině. Žel, v Evropě jsme v posledních desetiletích svědky rozvratu rodin. Pokud Evropa něco v této chvíli potřebuje, tak je to rozumná a přesvědčivá demografická politika," uvedl Zvolenský. Arcibiskup se také vyslovil pro podporu uprchlíků z válkou postižené Sýrie.

Šéf slovenské sněmovny Danko se v projevu před duchovními postavil proti posílení práv osob jiné než heterosexuální orientace. "Mohu vás ujistit v tom, že udělám politicky všechno pro to, aby se na Slovensku práva LGBTI ani jiných hodnot neprosazovala," řekl Danko, který je současně předsedou nacionalistické Slovenské národní strany. Dodal, že raději skončí v politice, než by od zmiňovaných hodnot měl ustoupit.

Slovensko na rozdíl od jiných evropských států včetně Česka dosud například nezavedlo možnost registrovaných partnerství osob stejného pohlaví.

Danko také vyjádřil hrdost nad tím, že žije ve státě, ve kterém žijí hlavně křesťané a věřící. "Evropa nepřežije, když nebude křesťanská. Nejsme daleko k různým katastrofám, které hrozí z problému migrace," uvedl. Dodal, že EU potřebuje reformu a že její záchranou je i "hledání víry".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)