Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Svatém Kopečku se sešli Romové na tradiční pouti

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 18. září 2016 23:55
Na Svatém Kopečku se sešli Romové na tradiční pouti

Ilustrační foto - Svatý Kopeček u Olomouce
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Wikimedia Commons

Olomouc - V sobotu 17. září se již poosmnácté se na Svatém Kopečku u Olomouce sešli Romové z České republiky i Slovenska na tradiční pouti. Akce, již pořádá olomoucká charita, kvůli deštivému počasí zaznamenala nižší účast, přibližně čtyř set lidí.

Poutníci k cíli zamířili z aleje Samotišky. Na Kopečku je přivítal romský římskokatolický kněz Vojtěch Vágai, ten v bohoslužbě, jíž pro účastníky sloužil, spatřuje „Důležitý prvek poutě, který nás spojuje v jedno s naším Bohem“, poukázal také na téma poutě, jímž je letos cesta k sobě, k sobě navzájem a k našemu Bohu. Jistou cestou k Bohu jsou projevy milosrdenství tak, jak na ně poukazuje římský biskup František, je přesvědčen Vágai.

Krom dopoledního duchovního programu má pouť podle slov vedoucí charitního střediska pro etnické menšiny Khamoro Adéla Adámková také společenský rozměr: „Smyslem poutě je hlavně setkání Romů z celé České republiky a ze Slovenska, setkání rodin, jež spolu mohou strávit celý den. Dopoledne je duchovní, mohou odevzdat starosti Bohu, odpoledne je takové pozlátko se zábavou a koncerty," uvedla Adámková.

Mimo jiné má akce přispět k lepší prezentaci romské kultury směrem k většinové společnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)