Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zpěváci z Islandu podpoří rekonstrukci Milíčovy kaple

Kraje: Praha / kir / e-cirkev.cz / 19. září 2016 13:11
Zpěváci z Islandu podpoří rekonstrukci Milíčovy kaple

Pěvecký sbor před katedrálou Hallgrímskirkju
Autor: facebookový profil Milíčova kaple - Praha, Malešice

Praha - Podpořit rekonstrukci chátrající Milíčovy kaple a vznik komunitního a pastoračního centra mohou lidé nejen z Prahy v neděli 25. září. Benefiční koncert na podporu tohoto projektu se koná od pěti hodin odpoledne v prostorách sboru Českobratrské církve evangelické (ČCE) v Korunní ulici 60 na Vinohradech. Návštěvníci budou mít příležitost poslechnout si islandský pěvecký sbor Móttetukór Hallgrímskirkju, jeden z nejvýznačnějších pěveckých sborů na Islandu, který získal řadu tamních i mezinárodních ocenění. Na programu bude duchovní hudba 19. a 20. století a soudobá severská hudba. 

Milíčova kaple byla postavena na začátku padesátých let minulého století podle návrhu architekta Bohumila Bareše. Jméno nese po kazateli ze 14. století Janu Milíči z Kroměříže. Svému účelu sloužila do začátku osmdesátých let, pak byla kvůli špatnému stavu budovy, malému počtu věřících a dostatečnému množství evangelických sborů v okolí uzavřena. Do roku 2005 byla majetkem sboru ČCE v Praze 3 – Jarově. Od něho ji koupilo ústředí církve, které ji v roce 2014 prodalo pražskému sboru Ochranovského seniorátu ČCE.

Zpěváci z Islandu podpoří rekonstrukci Milíčovy kaple

Milíčova kaple v Praze Malešicích od arch. Bohumila Bareše dlouho chátrala. V součásnosti probíhá schválování dostavby podle návrhu Davida Vávry
Autor: archív Ochranovského seniorátu

Ochranovští chtějí prostor rekonstruovat podle návrhu architekta Davida Vávry. Renovací a přístavbou objektu bude zachráněn historicky cenný objekt. Vznikne komunitní a pastorační centrum se zázemím pro ochranovský sbor, který v současné době nemá vlastní prostory, kde se může scházet, což neumožňuje rozvoj sboru ani podmínky pro pastorační činnost. 

V prostorách kaple vznikne multifunkční místnost. Kromě shromáždění bude sbor v kapli organizovat pro místní obyvatele i širší okolí přednáškové vzdělávací cykly, loutková divadla pro předškolní děti, benefiční koncerty, diskuzní skupiny, mateřské centrum, klub starších věkem, výstavy, koncerty ZUŠ, pěvecký sbor a cvičení na varhany. „V nově přistavené části bude byt kazatele, kancelář sboru, sborový archiv, místnost pro setkávání menších skupin,“ dodala farářka ochranovského sboru Eva Šormová. 

V současné době sbor usiluje o územní změnu a stavební rozhodnutí. „Bohužel sousedé nesouhlasí s naším projektem a snaží se stavbě zabránit. Proto jsme zatím přistoupili na to, že uděláme na kapli práce, které nepodléhají těmto povolením, jako jsou rekonstrukce střechy, elektřiny, oprava toalet, topení nebo omítky,“ dodala Eva Šormová

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)