Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Veřejně zazní jména kněží umučených za války

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 22. září 2016 22:33
Veřejně zazní jména kněží umučených za války

Ilustrační foto: Světlomety na noční obloze během druhé světové války
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Česká republika - V době kolem svátku sv. Václava se budou v kostelích, na veřejných prostranstvích i dalších místech opět číst jména kněží, kteří zahynuli nebo byli vězněni za druhé světové války. Loni, kdy projekt Naši pastýři 1938-1945 u příležitosti 70. výročí konce války začal, se tak stalo na stovce míst v celé zemi. Seznam více než tří stovek osob není konečný a organizátoři se obracejí i na veřejnost, aby případná další jména kněží doplnila.

Naši pastýři 1938-1945 je projekt Spolku Vojenské muzeum Loučka-Pearl Harbor. Jeho iniciátory inspirovala kniha katolického kněze Bedřicha Hoffmanna A kdo Vás zabije, v níž je seznam duchovních, kteří prošli koncentračním táborem Dachau či v něm zemřeli.

Záměr čtení je stejný jako u Bedřicha Hoffmanna - aby se příběhy trpících duchovních staly živou památkou, jejich oběti nebyly zapomenuty a generace českých katolíků se mohly za jejich duše modlit a obracet k nim pro přímluvu. Hoggmanova kniha je unikátní v tom, že spolu s několika dalšími duchovními v Dachau shromáždil jména všech či drtivé většiny evropských duchovních - jak křesťanů, tak i muslimů, kteří prošli táborem či v něm zemřeli. Podrobné personálie pravděpodobně doplnili po válce z různých kartoték koncentračního tábora. Dílo Hoffmanna a jeho kolektivu má podle iniciátorů projektu stejnou závažnost jako celosvětově známá Osvětimská zpráva Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera.

Hoffmannův seznam si vzali dobrovolníci Spolku Vojenské muzeum Loučka-Pearl Harbor a vedle něj vytvořili seznam Svatováclavský. V něm jsou zahrnuti další pronásledovaní, věznění a popravení duchovní z jiných koncentračních táborů a dobrovolníci spolku jej dále doplňují. Seznam zahrnuje 325 osob, z nichž u více jak deseti v současnosti pokračuje proces blahořečení a jsou krvavými oběťmi nacismu či komunismu.

Program čtení je na www.ctenijmenknezi.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)