Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Úsvit neuspěl u vlády se zpřísněním podmínek pro církve a náboženské společnosti

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. září 2016 10:55
Úsvit neuspěl u vlády se zpřísněním podmínek pro církve a náboženské společnosti

Marek Černoch, předseda poslanců Úsvitu
Autor: psp.cz

Praha - Vláda opětovně nepodpořila návrh Úsvitu na přísnění podmínek pro přiznávání takzvaných zvláštních práv církvím. K poslanecké předloze schválila podle výsledků jednání kabinetu negativní stanovisko. Podklady pro ministry jako důvod zmiňovaly pochyby o souladu návrhu s ústavním pořádkem. K žádostem by se musely podle předlohy vyjadřovat i tajné služby a policie. Církve by nesměly vzbuzovat vážnou obavu, že ohrožují zahraničněpolitický zájem České republiky, ani důvodné podezření, že ohrožují veřejný pořádek nebo národní bezpečnost.

Kritéria navrhovaná Úsvitem byla podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání kabinetu natolik obecná, že by mohla vést k rozhodování na základě politického uvážení. "Dochází tak k posunu z dosavadního povolovacího režimu, kdy církev a náboženská společnost měla po splnění jasně prokazatelných kritérií nárok na přiznání oprávnění, do režimu politického rozhodování, které je fakticky nepřezkoumatelné," stálo v dokumentu pro ministry.

Veřejný pořádek a národní bezpečnost se podle vládních legislativců uplatňují už v řízení o registraci církve a tato kritéria mohou být i důvodem pro zrušení registrace. V řízeních má ministerstvo kultury podle nich standardně k dispozici stanoviska ministerstva vnitra a Bezpečnostní informační služby.

Obdobnou novelu podal Úsvit už loni na jaře. Sněmovna ji zamítla v souladu se záporným postojem vlády už v úvodním kole na podzim. Předkladatelé nynější úpravy tvrdí, že problém nezmizel. "Výrazné zhoršení bezpečnostní situace v Evropě nadále přetrvává a nyní je navíc jasné, že zázemí teroristům poskytují specifické náboženské skupiny. Proto je nutné čelit zvýšení rizika šíření myšlenek a proudů, které nejsou slučitelné s civilizačním okruhem, do kterého patří Česká republika," píšou autoři v důvodové zprávě.

Takzvaná zvláštní práva znamenají právo zřizovat církevní školy, vyučovat náboženství na státních školách nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Církev s těmito právy může také pověřit své duchovní duchovenskou službou v armádě nebo ve věznicích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)