Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež zahájil návštěvu Gruzie, v neděli poletí do Ázerbájdžánu

Ze světa / juml / ČTK / 30. září 2016 16:25
Papež zahájil návštěvu Gruzie, v neděli poletí do Ázerbájdžánu

Papež František
Autor: facebook.com

Tbilisi - Papež František dnes přiletěl do gruzínského hlavního města Tbilisi na dvoudenní návštěvu. Zahájil tak třídenní cestu s mírovým poselstvím do neklidné oblasti Kavkazu, během níž v neděli také zavítá do Ázerbájdžánu.

"Jedná se zcela jasně o mírovou cestu. Papež chce do této oblasti přinést poselství usmíření," zdůraznil podle agentury AFP mluvčí Vatikánu Greg Burke k charakteru výpravy nejvyššího představitele katolické církve do kavkazského regionu sužovaného ozbrojenými konflikty a násilím. Jejím hlavním heslem je "Pax vobis", tedy mír pro všechny.

František před třemi měsíci už navštívil Arménii, s níž je v letitém válečném konfliktu Ázerbájdžán kvůli převážně Armény obývané oblasti Náhorního Karabachu, který je obklopen ázerbájdžánským územím.

Gruzie je jednou z nejstarších křesťanských zemí, přičemž 85 procent věřících se hlásí k pravoslaví. Jedním z důležitých rozměrů papežovy cesty bude ekumenismu, tedy téma Františkovi velice blízké.

Papež se hned po příletu do Tbilisi vydal do prezidentského paláce za hlavou gruzínského státu Giorgim Margvelašvilim. Poté se sejde s patriarchou gruzínské pravoslavné církve Iljou II. Očekává se rovněž, že vyzve k nastolení míru v Sýrii a v Iráku, kde jsou křesťané terčem útoků a jsou vyháněni muslimskými extremisty z domovů.

Vztahy s pravoslavnými

Vztahy s pravoslavnými a muslimy patří k papežovým prioritám, nicméně během třídenní cesty se mohou projevit i geopolitické zájmy. Gruzie, která je jednou z nejstarších křesťanských zemí, nadšeně vnímá papežovu návštěvu jako příležitost předvést své snahy o sblížení se Západem a upozornit na situaci v separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie. Ty de facto kontroluje Rusko od krátké války s Gruzií v srpnu 2008.

Kromě obecných výzev k míru a usmíření je ovšem podle agentury AP nepravděpodobné, že by se František vmísil do konkrétního sporu. Zejména od historické schůzky s patriarchou ruské pravoslavné církve letos v únoru na Kubě se totiž František pečlivě vyhýbá tomu, co by Rusové mohli vnímat jako urážku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)