Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V mirovickém kostele obnoveném po požáru se na svátek sv. Václava konala první bohoslužba

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. září 2016 16:53
V mirovickém kostele obnoveném po požáru se na svátek sv. Václava konala první bohoslužba

Z vysvěcení vyhořelého kostela v Mirovicích
Autor: facebookový profil plzeňského biskupa CČSH Filipa M. Štojdla / Jan Vávra

Mirovice (Písecko) - V Mirovicích na Písecku se ve středu na svátek sv. Václava konala první bohoslužba v kostele Církve československé husitské, který vloni na přelomu března a dubna vyhořel. Jeho obnova stála zhruba 20 milionů korun. Kostel byl zasvěcen kostnickým mučedníkům Mistru Janu Husovi a Jeronýmu Pražskému. Součástí slavnostního programu bylo také poděkování dárcům, kteří přispěli na opravy.

"Kostel stojí a slouží. Lidé jsou spokojení, děti si tady hrají kolem. Mám velkou radost," řekl Filip Štojdl, biskup plzeňské diecéze a duchovní mirovického kostela. Podle něj se podařilo uskutečnit to, na co nejdřív téměř nebyla naděje.

V mirovickém kostele obnoveném po požáru se na svátek sv. Václava konala první bohoslužba

Průvod z náměstí ke kostelu
Autor: facebookový profil plzeňského biskupa CČSH Filipa M. Štojdla / Jan Vávra

K opravenému kostelu vyšli lidé v průvodu z náměstí dvě hodiny před polednem. Následoval obřad zasvěcení, při němž biskup Štojdl převzal klíč od stavbařů a kostel otevřel. Bohoslužbu pak vedl biskupský sbor husitské církve v čele s patriarchou Tomášem Buttou. Zúčastnili se i zástupci dalších církví.

Kostel začal loni hořet 31. března, zůstaly jen obvodové zdi. Plameny likvidovali hasiči hlavně kvůli silnému větru více než 19 hodin. Husitská farnost pak přechodně využívala k bohoslužbám katolický kostel a faru. Stavební firma převzala spáleniště loni v září. Část peněz na obnovu kostela dostala církev za škody od pojišťovny. Od lidí a institucí se podařilo vybrat 2,4 milionu korun, ostatní uhradila plzeňská diecéze církve.

Věž kostela zdobí kalich z pískovce od sochaře Ondřeje Doležala, jeho střechu prosvěcují sluneční paprsky a vytváří kříž. V kostele stojí nová busta Jeronýma Pražského z Hořické sochařské školy. Opravená fara začne brzo sloužit zájemcům bez ohledu na vyznání jako Centrum duchovní obnovy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)