Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francie již registruje 15.000 údajných islámských radikálů

Ze světa / juml / ČTK / 12. října 2016 20:12
Francie již registruje 15.000 údajných islámských radikálů

Ilustrační foto
Autor: Christnet.cz

Paříž - Francouzské ministerstvo vnitra v rámci prevence proti terorismu již registruje 15.000 obyvatel, kteří jsou podezřelí z islámského radikalismu. Ještě v roce 2014 to byla jen desítka osob. Uvedl to dnes francouzský politický týdeník Le Point. Aktivnější vyhledávání potenciálních teroristů začalo v lednu 2015, kdy Francii postihl první z řady atentátů, při nichž džihádisté povraždili přes 230 lidí.

Na seznam FSPRT, který se snaží evidovat všechny radikální islamisty představující možnou hrozbu ve Francii, se dostávají i muži, které nahlásí jejich zaměstnavatel, protože například odmítají podat ruku ženám. Jsou zde ale především uvedeny osoby, které nedávno konvertovaly k radikálnímu islámu, nebo které mají vazbu na takzvaný Islámský stát.

Zvláštní seznam průběžně doplňují a aktualizují jak ústřední protiteroristické služby, tak regionální bezpečnostní velitelství. Využívá se od letošního dubna také speciální telefonní linka, na které mohou lidé upozorňovat na údajné islámské radikály ve svém okolí. Na seznam se podle úřadů dostane asi jedna z deseti takto nahlášených osob.

Většina registrovaných jsou muži ve věku 18 až 25 let z předměstí Paříže a dalších velkých měst v regionech Ile-de-France, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Auvergne-Rhône-Alpes a Provence-Alpes-Côte d'Azur. Nejstarším je kolem 40 let a nejmladšímu je 11 let. Téměř pětina z nich má nějaký záznam v trestním rejstříku. Většinou nemají tito lidé vyšší vzdělání, ale zastoupeny jsou zde podle úřadů všechny sociální a profesní kategorie.

"FSPRT je prostředek, který nám umožňuje neustále diskutovat s našimi kolegy z jiných služeb a zvažovat případy, jejichž nebezpečí bychom sami neodhalili," vysvětlil před vyšetřovacím výborem parlamentu šéf tajných služeb DGSI Patrick Calvar. Velitel operačního centra pro předcházení terorismu EMOPT Olivier de Mazières připustil, že v mnoha případech je velmi těžké určit, zda podezřelý skutečně představuje hrozbu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)