Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novým generálním představeným jezuitů se stal Arturo Sosa

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 14. října 2016 13:04
Novým generálním představeným jezuitů se stal Arturo Sosa

Artuso Sosa
Autor: Tovaryšstvo Ježíšovo

Vatikán -

Zástupci jezuitského řádu shromáždění v Římě na 36. generální kongregaci Tovaryšstva Ježíšova zvolili v pátek 14. října dopoledne nového nástupce sv. Ignáce ve vedení řádu. V čele Tovaryšstva stanul venezuelský jezuita Artuso Sosa, který dosud patřil mezi konzultory otce generála a zastával funkci delegáta pro jezuitské mezinárodní domy v Římě. Českou provincii v Římě zastupuje její představený Josef Stuchlý.

P. Arturo Marcelino Sosa Abascal se narodil 12. listopadu 1948 ve Venezuele. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil 14. září 1966. Po dvouletém noviciátu studoval v letech 1968 až 1972 filozofii na katolické univerzitě Andrés Bello v Caracasu. V letech 1974 až 1977 pokračoval studiem teologie na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě. Poslední sliby složil 12. prosince 1982. Roku 1990 dokončil doktorské studium politických věd na venezuelské univerzitě v Caracasu.

V letech 1978 až 1996 působil v rodné Venezuele, kde zastával funkci šéfredaktora periodika SIC, vydávaného Centrem Gumilla. Roku 1996 se stal představeným venezuelské provincie a tuto funkci vykonával osm let až do roku 2004. V letech 2004 až 2014 byl rektorem katolické univerzity Táchira ve venezuelském San Cristóbalu. Od roku 2014 P. Sosa působí v Římě. Dosud byl jedním z konzultorů otce generála a zastával funkci delegáta pro jezuitské mezinárodní domy v Římě, mezi které patří například Papežská gregoriánská univerzita a Papežský biblický institut, ale také Centrum Aletti či Vatikánská observatoř.

V pátek 14. října dopoledne se Arturo Sosa stal třicátým prvním generálním představeným Tovaryšstva Ježíšova. Ve vedení nejpočetnějšího mužského řeholního společenství nahradil Adolfa Nicholáse, který byl zvolen na 35. generální kongregaci řádu (2008) a ve svých osmdesáti letech se rozhodl na úřad rezignovat z důvodu vysokého věku, informuje česká provincie řádu.

Rezignace a nová volba

36. generální kongregaci (GK) svolal tehdejší generální představený jezuitského řádu Adolfo Nicolás 8. prosince 2014 po tom, co již na jaře onoho roku oznámil svůj úmysl rezignovat.

Kongregace má 215 členů pocházejících z 66 zemí světa, hlasování se účastnilo pouze 212. K platné volbě se vyžaduje nadpoloviční většina, v tomto případě tedy nejméně 107 hlasů. Mezi členy jsou představení 77 jezuitských provincií a deseti regionů z celého světa a další zvolení delegáti; většina z nich se generální kongregace účastní poprvé. Kongregace přijala rezignaci předchozího otce generála Nicoláse v pondělí 3. října. Generálním vikářem, který měl do doby zvolení nového představeného zodpovědnost za Tovaryšstvo, se tehdy stal americký jezuita James Grummer. V prvních dnech zasedání členové diskutovali o současném stavu Tovaryšstva na celém světě. Po těchto debatách následovaly čtyři dny modliteb, rozlišování a osobních rozhovorů (tzv. murmuratio), po nichž delegáti v pátek 14. října dopoledne přistoupili k volbě. Před vlastní volbou členové GK slavili mši svatou v kostele Svatého Ducha (Santo Spirito) poblíž generální kurie řádu, kde se zasedání kongregace koná. Třicátým nástupcem sv. Ignáce ve vedení Tovaryšstva za 476 let existence řádu byl v pátek 14. října dopoledne zvolen Arturo Sosa. V další fázi zasedání GK budou jezuité diskutovat o budoucím směřování a prioritách mezinárodního Tovaryšstva. 

Generální kongregace je nejvyšším řídícím orgánem Tovaryšstva, který má pravomoc revidovat a aktualizovat jeho předpisy. Generální kongregace jsou svolávány pouze v okamžiku, kdy je zapotřebí zvolit nového generálního představeného řádu, nebo když generální představený rozhodne, že je nutno projednat vážné otázky, o kterých nemůže či nechce rozhodovat sám. Každé čtyři roky se však koná kongregace prokuratorů, na které zástupci řádových provincií celého světa podávají generálnímu představenému řádu zprávu o stavu ve svém regionu. Od založení Tovaryšstva roku 1540 se zatím konalo pouze třicet pět generálních kongregací.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)