Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Anežském klášteře bude buddhistická liturgie za duši Čáslavské

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. října 2016 10:41
V Anežském klášteře bude buddhistická liturgie za duši Čáslavské

Věra Čáslavská
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Praha - V Anežském klášteře v Praze se dnes večer uskuteční buddhistická liturgie za duši legendární gymnastky Věry Čáslavské, která zemřela na konci srpna po těžké nemoci ve věku 74 let. Budou ji sloužit přední japonští hodnostáři. Díky sportovním výkonům, šarmu i bojovnosti na olympijských hrách v Tokiu v roce 1964 si Čáslavská získala srdce Japonců, kteří na ni nikdy nezapomněli. Nejúspěšnější československá sportovkyně obdržela před šesti lety od japonského císaře Řád vycházejícího slunce.

Na buddhistickou liturgii Devětačtyřicátého dne, která je symbolickým rozloučením s duší zemřelého, dorazí do Prahy představení japonské buddhistické školy Tendai. K ekumenickému rázu setkání přispěje soubor Schola Gregoriana Pragensis, který patří mezi přední světové interprety středověké duchovní hudby a řadu let spolupracuje se školou Tendai. Na japonskou bambusovou flétnu šakuhači zahraje Vlastislav Matoušek.

"K liturgii jsou zváni všichni lidé trpěliví a pokorní bez rozdílu vyznání, kteří dokážou otevřít své srdce a nechat je rozeznít hlasem modlitby," uvedl japanolog Robin Š. Heřman z pořádající Česko-japonské společnosti.

Oficiální rozloučení se sedminásobnou olympijskou vítězkou se uskutečnilo 12. září v Národním divadle v Praze. Pohřeb v úzkém rodinném kruhu se uskutečnil o čtyři dny dříve. Tělo slavné sportovkyně bylo zpopelněno v šumperském krematoriu, modlitbu a požehnání nad její rakví provedl místní katolický kněz před kostelem v Bělé pod Pradědem-Domašově.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)