Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Karmelitky z Aleppa: Mezinárodní společenství se bude zodpovídat Bohu

Ze světa / juml / radiovaticana.cz/red. / 19. října 2016 9:32
Karmelitky z Aleppa: Mezinárodní společenství se bude zodpovídat Bohu

Chaldejsko-katolický biskup Antoine Audo
Autor: Wikipedia.org / HazteOir.org / Wikimedia Commons

Aleppo (Sýrie) -

Karmelitky žijící v Aleppu  apelují na okamžité ukončení bombardování a ostřelování města. Zdůrazňují zároveň, že informace o tom, co se v Sýrii děje, předávané světovými médii, by měly být daleko objektivnější. Karmelitky o tom píší ve zvláštním listu adresovaném papežské nadaci Kirche in Not – Pomoc trpící církvi, s prosbou o jeho co největší rozšíření.

„To, čeho jsme svědky, už dávno překročilo meze toho, co člověk může snášet. Dost bylo krve nevinných lidí! Žádáme, aby bombardování bylo ukončeno. Už tři roky je naše zruinované město cílem neustálých útoků,“ píší sestry.

Citují svědectví jednoho z kněží, který vypravěl, že v poslední době pouze pohřbívá zemřelé a předsedá dalším pohřbům, včetně nevinných dětí. Mezinárodní komunita se bude muset zodpovídat před Bohem za to, co v této chvíli činí – píší aleppské karmelitky.

V Aleppu obráceném v trosky žilo před válkou 160 tisíc křesťanů. Nyní jich nezůstává více než 35 tisíc. Nadace Pomoc trpící církvi uvolnilo dalších 250 tisíc euro na nejnaléhavější humanitární pomoc pro všechny obyvatele tohoto města nezávisle na víře, kterou vyznávají.

List karmelitek pro Radio Vatikán komentoval tamní chaldejsko-katolický biskup Antoine Audo SJ:

„Svědectví karmelitek si zaslouží důvěru. Jde o tři francouzské karmelitky, velmi vzácné ženy, které zde dlouhá léta působí spolu s dalšími syrskými řeholnicemi. Osobně je dobře znám: každou středu k nim přicházím sloužit mši a strávit s nimi trochu času. Pro nás je důležité informovat svět o tom, že v západní části města jsou dva miliony obyvatel, že je tam mnoho křesťanů, kteří žijí ve své čtvrti, ale také mnoho dalších, kteří odjeli. Nikdo nemluví o všech těch bombách, které dopadají kamkoliv, a také na křesťany.“

Říká se, že humanitární organizace donedávna působily pouze ve východní části města...

„Ne, ne, ne, to není pravda. Lidé, kteří tam žijí, hladem netrpí. Vidíme to, když odtamtud někdo přijde k nám. To je čirá mezinárodní propaganda, která prosazuje násilí, aby byla zničena Sýrie. My, jakožto Charita jsme na místě přítomni. Působí tady řada různých skupin, jako Červený kříž, snažíme se pracovat koordinovaně. Problém však spočívá v tom, že k ostřelování dochází nepřetržitě a nikdo o tom nemluví. Například nedávno bombardovali školu v křesťanské čtvrti a o život přišlo pět dětí, padesát jich bylo zraněno. Představte si, ostřelovat školu!“

Proč podle vás sdělovací prostředky nemluví o západní části města?

“Myslím, že ti, kdo mají pod kontrolou šíření informací na Západě, sledují politickou agendu, aby byla zničena Sýrie a prodávaly se zbraně. Jako křesťané a jako čestní lidé se musíme ptát, kdo stojí za touto manipulací a zneužíváním médií. My to vidíme zcela jasně.”

Podle odhadů zůstává v Aleppu necelých 35 tisíc křesťanů. Jak vidíte jejich budoucnost?

“Myslím, že pokud bude válka pokračovat, nikdo v Aleppu nezůstane. O tom jsem přesvědčen. Kdo může, odchází. Pouze ti, kdo nemohou, tedy chudí a staří lidé, setrvávají na místě. Tato krásná křesťanská komunita Aleppa pozvolna směřuje ke svému konci. V tom spočívá naše drama a to je naše utrpení. Snažíme se dělat všechno, co je v našich silách. Voláme: “Mír! Mír!” Ale z druhé strany se ozývá: “Válka! Válka!” – až do úplného zničení.”

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)