Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman: Dojem, že Hermanovo stanovisko sdílí vláda, by byl mylný, proto prohlášení čtyř

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 19. října 2016 21:05
Zeman: Dojem, že Hermanovo stanovisko sdílí vláda, by byl mylný, proto prohlášení čtyř

Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Praha - Podle prezidenta Miloše Zemana mohl po úterním setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou vzniknout dojem, že jeho stanovisko je stanoviskem vlády. Řekl to televizi Prima. Zeman byl mezi čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli, kteří v úterý večer vydali prohlášení, podle něhož by bylo nešťastné, aby byla setkání politiků kýmkoliv vnímána jako výraz změny oficiální politiky vzhledem k Číně.

"Jinak by mohl v nezainteresovaných kruzích vzniknout dojem, že stanovisko ministra Hermana je stanoviskem celé české vlády a tento dojem by byl nepochybně chybný," řekl televizi prezident. Prohlášení kritizovala řada českých politiků. Padesát zákonodárců se dnes setkalo s dalajlamou na půdě Senátu. Některé vysoké školy v reakci na prohlášení pět minut před polednem vyvěsily tibetskou vlajku.

Podle Zemana mohou podobné postoje ohrozit čínské investice v Česku: "Samozřejmě, že nemáme zájem likvidovat velkou práci, kterou zde odvedl ministr zahraničí, premiér, další ministři, ale také hejtmani v rámci regionální spolupráce s čínskými provinciemi, a koneckonců i já," řekl Primě.

Dalajlama byl v ČR jako jeden z hostů Fora 2000. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)