Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před schůzkou s dalajlamou mne varoval Zeman, řekl Herman pro ČT

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. října 2016 23:03
Před schůzkou s dalajlamou mne varoval Zeman, řekl Herman pro ČT

Daniel Herman ve své pracovně
Autor: Christnet.cz / Jan Uhlíř

Praha - Střet mezi Pražským hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) kvůli ministrovu úternímu setkání s dalajlamou má pokračování. Herman dnes v České televizi uvedl, že ho prezident Miloš Zeman osobně vyzval, aby schůzku zrušil, nebo neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Brady, který prošel Terezínem i Osvětimí a celý život píše a přednáší o hrůzách holokaustu, uvedl, že Hrad ho o jeho vyznamenání informoval. V seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října, ale Brady podle Hermana nyní není.

Zeman prý Hermana ke zrušení schůzky s dalajlamou vyzval na slovenském velvyslanectví při společenském setkání a před svědky. "Velice panu prezidentovi záleželo na tom, abych se s jeho svatostí dalajlamou nesetkal," řekl ministr ČT. Zrušení schůzky prý nikdy neslíbil, naopak o ní v pondělí sms zprávou informoval i kancelář prezidenta republiky. Herman respektuje, že má Zeman právo Bradyho neocenit, ale měnit rozhodnutí, je podle něj zvláštní. "Možná, že to neudělení je skutečným vyznamenáním," dodal ministr.

Nátlak Hradu na Hermana potvrdil jeho stranický kolega ministr zemědělství Marian Jurečka. Na twitteru uvedl, že o varování před schůzkou s dalajlamou informoval Herman vedení lidovců před 14 dny. Později ČTK řekl, že na úterním předsednictvu KDU-ČSL navrhne, aby lidovečtí ministři a zákonodárci zvážili neúčast na předávání stáních vyznamenání 28. října na Pražském hradě.

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je používání neudělení státního vyznamenání jako zdroje nátlaku zcela nepřijatelné. "Hlavně očekávám informaci kdy byl seznam kontrasignován premiérem a zda na něm byl pan Brady...," uvedl na svém twitteru. Hamáček jedním ze signatářů prohlášení nejvyšších ústavních činitelů vydaného v reakci na schůzky politiků s dalajlamou.

Kriticky se vůči Hradu vyjádřili také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ministr české vlády oznamuje, že byl vydírán, podotkla. K případu se podle ní musí vyjádřit vláda jako celek a také Poslanecká sněmovna. "Hradní msta na příbuzném, který si prošel nacistickými koncentráky, je vrchol nevkusu," napsal na twitteru Dienstbier.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)