Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tomáš Halík vyzval k neúčasti na udělování státních vyznamenání 28. října

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 22. října 2016 9:55
Tomáš Halík vyzval k neúčasti na udělování státních vyznamenání 28. října

Tomáš Halík
Autor: www.halik.cz / Martin Sedláček

Praha - Katolický kněz a držitel Templetonovy ceny Tomáš Halík dnes vyzval, aby poté co prezident v souvislosti s návštěvou tibetského vůdce dalajlámy vyškrtl strýce ministra kultury Daniela Hermana pana Jiřího Brady, odmítlli pozvaní letošní účast na udělování státních vyznamenání. Halík zároveň uvedl, že Herman mu rozhovor, včetně Zemanova nátlaku a vyhrůžek popsal již dříve.

Zeman prý Hermana ke zrušení schůzky s dalajlamou vyzval na slovenském velvyslanectví při společenském setkání a před svědky. "Velice panu prezidentovi záleželo na tom, abych se s jeho svatostí dalajlamou nesetkal," řekl ministr kultury včera v České televizi. Zrušení schůzky prý nikdy neslíbil, naopak o ní v pondělí sms zprávou informoval i kancelář prezidenta republiky. Herman respektuje, že má Zeman právo Bradyho neocenit, ale měnit rozhodnutí, je podle něj zvláštní. "Možná, že to neudělení je skutečným vyznamenáním," dodal ministr.

Už minulý rok se státního svátku na Pražském hradě odmítli zúčastnit například rektoři univerzit a synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml.

 

 Výzva k neúčasti na letošním udělování státních vyznamenání

Chtěl bych poté, co se ukázalo, jak hanebným způsobem Miloš Zeman vydíral ministra Hermana v souvislosti s návštěvou Jeho Svatosti dalajlámy a z nízké msty vyškrtl ze seznamu vyznamenaných jeho strýce, vyzvat všechny slušné lidi mezi pozvanými na hradní recepci 28. října – a zejména představitele církví, kulturního a akademického světa – aby se na protest a ze solidarity s panem Jiřím Brady udělování státních vyznamenání letos nezúčastnili. Myslím, že letošní vyznamenaní by se měli dotázat svého svědomí, zda mohou sami za takových okolností beze studu vyznamenání přijmout.

Ministr Herman mluví pravdu, mohu na svou čest dosvědčit, že poté, co s prezidentem hovořil, mi popsal tento rozhovor, včetně Zemanova nátlaku a vyhrůžky přesně tak, jak o tom nyní hovoří v médiích a já jsem mu poděkoval za jeho odvahu řídit se vlastním svědomím. Doufám, že stejnou odvahu projeví nyní i přímí svědci toho rozhovoru. Ministr Herman - podobně jako prezident Kiska - se zachovali jako politici suverénního státu. Čína svými výhrůžkami pouze testuje, zda státy, s nimiž obchoduje, jsou reprezentovány osobnostmi, které je třeba respektovat, nebo zbabělci, kteří svou lokajskou servilitou dávají najevo, že se k jejich zemi Čína může chovat jako ke své kolonii. Omluvný dopis našich ústavních činitelů je jedním z nejhanebnějších dokumentů v naší moderní historii.

Nelze pomíjet fakt, že Miloš Zeman byl několikrát – i soudně – usvědčen ze lži. K jeho chování už není možné mlčet, protože mlčení by znamenalo spoluvinu na soustavném obracení kormidla naší země pryč od Evropy a západního světa a na vyvolávání nedůvěry našich spojenců, spoluvinu na zradě mravního a politického odkazu Václava Havla, na snižování vážnosti naší země ve světě a poškozování morálního klimatu české společnosti. Není možné se tvářit, že se nic neděje. Proti zbabělosti a lhostejnosti ke zlu ve veřejném životě je třeba prokázat občanskou zodpovědnost a charakterovou pevnost, aby se jasně ukázalo, kde kdo stojí, za čím je ochoten stát a zač jako člověk a občan stojí.

Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)