Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Malý připomněl Jana Pavla II. a poděkoval Ladislavu Heryánovi za uvítání dalajlámy

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 23. října 2016 21:47
Biskup Malý připomněl Jana Pavla II. a poděkoval Ladislavu Heryánovi za uvítání dalajlámy

Pomocný biskup pražský Václav Malý
Autor: Wikipedia.org / Petr Vodička / Creative commons

Praha - V sobotu 22. října se konala nezávazná liturgická památka nedávno svatořečeného Jana Pavla II., jak připomněl biskup Václav Malý na svém facebookovém profilu. Tento den byl vybrán jako výročí slavnostní intronizace polského papeže na papežský stolec 22. října 1978, které se účastnilo na 300 000 přihlížejících.

Biskup Malý v této souvislosti připomněl některé významné počiny jeho dlouhého pontifikátu. Především nelze podle Malého pominout jeho zásluhu na pádu železné opony,  a dálé zdůraznil, že po nadechnutí devadesátých let se nenápadně začíná rýsovat mentální železná opona mezi Evropany včetně naší společnosti. "Rostoucí nedůvěra k pokračujícímu propojování Evropy zasévá izolacionismus, sobecké pohlížení jen na sebe sama a své výhody. Je to proti duchu papežovy postsynodální exhortace z roku 1993 Ecclesia in Europa, o Ježíši Kristu žijícím ve své církvi, prameni naděje pro Evropu. Významná výzva k budování otevřené Evropy dýchající dvěma plícemi." 

Malý dále připomněl mezináboženské setkání včetně muslímů, které papež svolal  do Assisi. "Jednalo se o historický mezník vyzývající k pokojnému soužití a vzájemnému respektu. Jan Pavel II. navštívil římskou synagogu a mešitu v Damašku jako vůbec první papež. Výmluvné inspirující gesto", popsal blíže Malý zásluhy svatořečeného papeže na poli mezináboženského dialogu a také připomněl jeho Encykliku Ut unum sint z r. 1995 zdůrazňující, že ekumenismus je cestou katolické církve. "Tato encyklika nabízí odvážnou myšlenku, aby v dialogu mezi křesťany různých církví se reflektoval možný nový způsob a podoba papežské služby jako znamení jednoty", napsal Malý.

Malý, zřejmě jako jediný z katolických biskupů, také na svém profilu poděkoval katolickému knězi Ladislavu Heryánovi za to, že promluvil na Hradčanském náměstí při uvítání dalajlámy minulý týden. Jak Malý uvádí, byl sám služebně mimo Prahu (probíhalo plenární zasedání České biskupské konference na Vranově, pozn. red.). "Církev nemůže nečinně přihlížet trapným tanečkům nejvyšších představitelů státu", dodal biskup Malý.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)