Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka sloužil na Vyšehradě bohoslužby za oběti maďarského povstání z roku 1956

Domácí zpravodajství / kir / ČTK/red. / 24. října 2016 11:48
Kardinál Duka sloužil na Vyšehradě bohoslužby za oběti maďarského povstání z roku 1956

Ilustrační foto: Országház - sídlo maďarského parlamentu, pohled přes Dunaj
Autor: Wikipedia.org / Andrew Shiva / Creative Commons

Praha - Vyšehrad - Eucharistické liturgii za oběti maďarského protikomunistického povstání z podzimu 1956 předsedal v něděli večer pražský arcibiskup Dominik Duka. Bohoslužba ve vyšehradské bazilice svatého Petra a Pavla připomněla i kardinála Józsefa Mindszentyho, který byl jedním ze symbolů krvavě potlačené maďarské revoluce. "Chci poděkovat asi čtyřem stovkám zvláště mladých lidí, kteří se včera zúčastnili mše svaté na Vyšehradě za oběti maďarského povstání v roce 1956. Překrásný zpět chrámového sboru byl umocněn ještě koncelebrací pana biskupa Živkoviče a jeho bezprostředními slovy při mši svaté", uvedl Dominik Duka na svém facebookovém profilu. 

Kardinál Duka sloužil na Vyšehradě bohoslužby za oběti maďarského povstání z roku 1956

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Claude TRUONG-NGOC / Creative commons

Povstání v Maďarsku vypuklo před 60 lety, 23. října 1956. Mohutná demonstrace, svolaná původně na podporu politických reforem v Polsku, tehdy v Budapešti přerostla v ničení symbolů stalinismu a ve střety s policií. Kromě požadavků týkajících se demokratizace politického života se lidé domáhali rovněž odchodu ruských vojsk ze země.

Sovětský svaz vzpouru řešil silou. Rudá armáda revoltu brutálně potlačila, přičemž o život přišlo až 3000 lidí.

Jedním ze symbolů povstání se stal ostřihomský arcibiskup a maďarský primas József Mindszenty. Kvůli svému přesvědčení byl uvězněn už v roce 1944, kdy kritizoval maďarskou fašistickou vládu za zacházení s Židy. Po válce se Mindszenty dostal do sporu s komunistickým režimem, který nechal arcibiskupa v prosinci 1948 zatknout a odsoudit na doživotí.

Z vězení byl Mindszenty propuštěn během povstání v roce 1956. V rozhlasovém projevu tehdy vyzval k odporu proti komunistickému režimu. Po násilném potlačení revoluce se uchýlil na americkou ambasádu v Budapešti, kde v nuceném azylu strávil následujících 15 let. Teprve v roce 1971 mu bylo umožněno vycestovat do zahraničí.

Kardinál József Mindszenty zemřel v roce 1975 v Rakousku. Po pádu komunismu v Maďarsku bylo jeho tělo přeneseno do katedrály v Ostřihomi.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)