Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda souhlasila s osvojením dítěte v homosexuálním páru, lidovci byli proti

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 24. října 2016 16:17
Vláda souhlasila s osvojením dítěte v homosexuálním páru, lidovci byli proti

lesbický pár s dětmi
Autor: wikipedia.org / Emily Walker, Wellington, Nový Zeland / Wikipedia Commons

Praha - Homosexuální páry by mohly v budoucnu žádat o osvojení biologického dítěte jednoho z partnerů. Podle iDNES.cz to dnes schválila vláda. O změně, která by poskytla větší právní jistotu dětem v registrovaných partnerstvích, se diskutuje několik let a musí ji ještě schválit poslanci a Senát. Obdobný návrh obsahuje poslanecká novela, jejíž projednávání Sněmovna v červenci přerušila.

Novelu vládě předložil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) společně s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (za ANO). Podle iDNES.cz se proti podobným návrhům dlouhodobě staví vládní KDU-ČSL. Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek po jednání vlády řekl, že jeho strana pokládá současnou úpravu za dostatečnou a navrhovaná změna není nutná. 

Bělobrádek zdůraznil, že lidovci nejsou nijak vázáni předpis v Parlamentu podporovat, protože nejde o koaliční předlohu. Dienstbier po jednání kabinetu připustil, že na otázku jistě budou různé názory i ve Sněmovně a každý poslanec bude hlasovat podle svého svědomí. Ministryně Šlechtová doplnila, že ministři za hnutí ANO návrh podpořili.

Autoři ministerského návrhu poukazují na to, že partner biologického rodiče nemá vůči dítěti, které společně vychovávají, plnohodnotná práva ani povinnosti. Nemá automaticky právo na informace o jeho zdravotním stavu ani právo na udržování kontaktu s dítětem po rozchodu nebo úmrtí biologického rodiče. Nemá vůči dítěti vyživovací povinnost.

Proces takzvaného přiosvojení by měl být podle iDNES.cz stejný jako u osvojení druhým manželem, který není biologickým rodičem dítěte. „Novela se týká dětí, u nichž jeden z partnerů je rodičem dítěte, tedy dětí, které stejně již v daných rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou oba rodiče zpravidla sice rovnocenní, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen,“ uvedl podle iDNES.cz k návrhu Dienstbier. 

O tématu publikoval magazín Christnet.cz článek, ve kterém profesor etiky Katolické teologické fakulty UK Libor Ovečka mimo jiné uvádí, že  novela zákona o registrovaném partnerství chce v prvé řadě zlepšit životní situaci dotčených dětí. Podle Ovečky se návrh naopak nezabývá otázkou, zda homosexuální životní styl je vhodnou variantou heterosexuálního rodinného života, ani otázkou po možnostech pomoci homosexuálním jedincům.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)