Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Vlk odsoudil „kšeftování“ se státními vyznamenáními, Duka i Baxant se oslav zúčastní

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 25. října 2016 17:54
Kardinál Vlk odsoudil „kšeftování“ se státními vyznamenáními, Duka i Baxant se oslav zúčastní

Miloslav kardinál Vlk mezi lety působil 1991 a 2010 jako 35. arcibiskup pražský a primas český
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Kardinál Miloslav Vlk odsoudil „kšeftování“ se státními vyznamenáními v aféře kolem ocenění Jiřího Bradyho. Bývalý pražský arcibiskup vyzval k neúčasti na ceremoniálu 28. října na Pražském hradě, kdy budou vyznamenání předána. Lidé by podle něj také v budoucnu měli lépe vybírat kandidáty na prezidenta. Na Hrad v pátek nepůjde ani plzeňský biskup Tomáš Holub, uvedl to na twitteru. Stejně tak nedorazí ani jeho předchůdce František Radkovský. K bojkotu ceremoniálu již dříve vyzval i katolický kněz Tomáš Halík. 

Současný pražský arcibiskup Dominik Duka podle mluvčího arcibiskupství Aleše Pištory svoji účast na udělování státních vyznamenání na Pražském hradě nezrušil: „Kardinál Duka je v těchto dnech v Maďarsku. Pokud ale vím, svou plánovanou účast na oslavách státního svátku neodvolal,“ uvedl pro magazín Christnet.cz. Později na svém facebookovém profilu kardinál napsal: „Na četné dotazy chci odpovědět, že se zúčastním všech obvyklých oslav státního svátku 28. října - tedy na Vítkově, přísahy vojáků a udělování státních vyznamenání. Účast na oslavách státního svátku, který je svátkem celého národa a našich spoluobčanů není důvodem, aby se v tento den řešily politické spory a politické chyby. Přikládám stanovisko předsedy KDU-ČSL pana Bělobrádka, který řekl: ‚Odmítám tuto koncepci, že to jestli někdo na Hrad půjde nebo nepůjde, je výrazem politického postoje.‘“

Slavnosti se zúčastní i litoměřický biskup Jan Baxant, magazínu Christnet.cz to potvrdila mluvčí litoměřické diecéze Jana Michálková.

Arcibiskup Jan Graubner, který se vloni slavnostního večera zúčastnil, nechce svoji účast dopředu žádným způsobem komentovat. Graubnerovi v roce 2008 propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy tehdejší prezident Václav Klaus.

Starokatolický biskup účast odmítl, předseda Ekumenické rady církví je v Soulu

Nově zvolený starokatolický biskup Pavel B. Stránský na svém facebookovém profilu uvedl, že se slavnostního večera nezúčastní: "Více přátel se mne ptalo, zda se zúčastním slavnostního večera 28. října na Hradě. Za pozvání jsem poděkoval a z důvodů více než zřejmých jsem se omluvil." Předseda Rady Církve bratrské a současně předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr je v tomto týdnu na konferenci v jihokorejském Soulu. K četným dotazům, zda se i on bude účastnit oslav 28. října uvedl, že se z důvodu zahraniční cesty již zhruba před měsícem omluvil. Podle Fajfra nastalá situace je znovu aktuálním předmětem k modlitbám.

Magazín Christnet.cz se snažil oslovit také opata Strahovského kláštera Michala Pojezdného, českobudějovického biskupa Vlastmila Kročila, pražského biskupa Církve československé husitské Davida Tonzara. Jejich vyjádření k tomu zda se slavnostního večera 28. října na Pražském hradě zúčastní se ale nepodařilo získat.

Lidovci, TOP 09 ani ODS se Hradních oslav 28. října nezúčastní

Hradní ceremoniálu k oslavám 28. října se nezúčastní ani lidovečtí poslanci a senátoři a účast odmítli i zástupci opozičních stran TOP 09 a ODS. Na Hrad by naopak podle doporučení měli dorazit ministři a poslanci za hnutí ANO. ČSSD žádná doporučení nevydala, premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka se však oslav zúčastní a totéž očekává od většiny spolustraníků. Komunističtí poslanci pak dostali doporučení, aby se neúčastnili alternativních oslav. Jednu z nich pořádá předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík na Staroměstském náměstí.

Holub: Bohužel za současné situace nemohu přijmout pozvání 28. října na Hrad

"Bohužel za současné situace nemohu přijmout pozvání 28. října na Hrad. Své rozhodnutí jsem dnes sdělil svým spolubratřím sídelním biskupům," uvedl Holub na sociální síti Twitter v noci na dnešek. Česká biskupská konference žádné doporučení určené všem biskupům nevydala. Na Hrad ale nedorazí ani Holubův předchůdce: "Současně s biskupem Tomášem jsem poslal téměř identický dopis, že se nezúčastním zítřejší slavnosti," uvedl František Radkovský.

Halík, držitel prestižní Templetonovy ceny, o víkendu ve své výzvě napsal, aby se pozvaní hosté nezúčastnili slavnostního večera. Vyznamenaní mají také podle něj zvážit, zda mohou letos ocenění "beze studu" přijmout.

Vlk v příspěvku na své internetové stránce uvedl, že ho ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) od počátku informoval o situaci kolem možného vyznamenání svého příbuzného. Podle Hermana prezident Miloš Zeman pohrozil, že vyškrtne Bradyho ze seznamu nominovaných, pokud se ministr setká s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Herman se s ním sešel minulý týden v úterý, v seznamu vyznamenaných, který ve středu kontrasignoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jméno Bradyho nebylo.

"Musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu," napsal Vlk s tím, že vyjádření Hradu popírající Hermanovu verzi jsou lživá.

"Už jsme zažili řadu kauz kolem fungování Miloše Zemana jako prezidenta. Tato je však, myslím, velmi flagrantní, a proto si zaslouží protest zdravě uvažujících občanů neúčastí na udělování státních vyznamenání, pakliže se s nimi takto kšeftuje," uvedl kardinál.

Podle něj podobné aféry poškozují ve světě pověst České republiky. Lidé by proto měli lépe vybírat příští kandidáty na prezidenta.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)