Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pozůstalí katolíků nebudou smět popel zesnulých rozptýlit či ho mít doma

Ze světa / kir / ČTK, rad.vat. / 25. října 2016 19:38
Pozůstalí katolíků nebudou smět popel zesnulých rozptýlit či ho mít doma

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Vatikán -

Pozůstalí věřících katolického vyznání, kteří byli po pohřbu zpopelněni, nebudou smět popel svých zesnulých nechat rozptýlit ani si urnu ponechat doma. Vyplývá to z nových církevních pravidel (dokument Ad resurgendum cum Cristo), která dnes zveřejnil Vatikán. Podle nového dokumentu by měli lidé popel svých zesnulých uchovat na důstojných, církví stanovených místech.

Proti panteismu, nihilismu a anonymitě smrti

"Aby se zabránilo jakémukoli nedorozumění panteistického, naturalistického a nihilistickéh rázu, není povoleno rozptylovat popel do vzduchu, sypat na zem, do vody či jinam, ani z popela zesnulého vytvářet upomínkové předměty, jako jsou například šperky," praví se mimo jiné v novém dokumentu. Pokud budou tato pravidla porušena, má církev odmítnout pozůstalým církevní pohřeb. Uchování popele doma bude povoleno jen ve velmi výjimečných případech.

"Mrtví nejsou majetkem rodiny, jsou to děti Boží," zdůvodnil dnes nová pravidla vatikánský prefekt kardinal Gerhard Müller. Dodal, že popel by měl být uchován na posvátném místě, tedy na hřbitově, či je-li to třeba, v kostele nebo na jiném místě vyčleněném církví pro tyto účely. Jak dodal kardinál Müller, instrukce samozřejmě nemá zpětnou platnost a nedají se z ní vyvodit žádné církevní postihy. V případě, že věřící kupříkladu rozptýlili popel svých drahých, doporučil alespoň jmenné označení onoho místa, aby se zamezilo anonymitě smrti.

Hluboká úcta křesťanství k lidskému tělu

Při dnešní tiskové konferenci vysvětlil sekretář Mezinárodní teologické komise, Serge Thomas Bonino, “Křesťanské vzkříšení není ani reinkarnace duše do jakéhokoli těla, ani znovustvoření ex nihilo. Církev nikdy nepřestala hlásat, že v poslední den bude vzkříšeno právě to tělo, ve kterém žijeme a umíráme. To je ostatně důvod, proč křesťanský lid, vedený sensus fidei, uctívá relikvie svatých. Nejsou jen památkou uloženou na polici, nýbrž pojí se k identitě světce, kdysi byly chrámem Ducha svatého a očekávají vzkříšení". Křesťanství jako vtělené náboženství, pokračoval francouzský dominikán, projevuje hlubokou úctu lidskému tělu, které je nedílnou součástí lidské bytosti.

Katolická církev po dva tisíce let nepovolovala jiný pohřeb než do země, až v roce 1963 umožnila kremaci. I v nových pravidlech se ale uvádí, že pohřbívání do země je preferováno. V dokumentu Ad Resurgendum cum Christo, který papež schválil letos v březnu, se také uvádí, že popel by neměl být rozdělen, například mezi rodinné příslušníky. Podle agentury AP se nicméně Vatikán nechystá dávat dohromady ostatky svatých, které jsou roztroušeny po kostelích v různých částech světa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)