Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání kardinálu Dukovi

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 28. října 2016 20:32
Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání kardinálu Dukovi

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Claude TRUONG-NGOC / Creative commons

Praha - Přezident Miloš Zeman letos propůjčil Řád Bílého lva občanské skupiny pražskému arcibiskupu Domikovi Dukovi. Zeman v úvodním projevu na slavnostním večeru ve Vladislavském sálu Pražského hradu uvedl, že navazuje na tradici vyznamenávání českých kardinálů a je rád, že v této tradici může pokračovat.

Mezi dalšími oceněními jsou například válečný veterán Jaroslav Klemeš, zpěvák Daniel Hůlka, velvyslankyně ČR v Sýrii Eva Filipi či bývalý německý eurokomisař Günter Verheugen.

Prezident mluvil o kořenech české státnosti a s nimi spojených zásluhách lidí, které vyznamenává. Jako kořeny české společnosti Zeman jmenoval legionářskou a sokolskou tradici, tradici boje proti nacismu i tradici křesťanských hodnot v souvislosti s oceněním Dominika Duky. Připomněl Pražské jaro z roku 1968 i revoluci proti komunistické totalitě v roce 1989. Oceněné podnikatele spojil s tradicí baťovského podnikání. 

V novodobé historii po roce 1990 žádný církevní představitel tak vysoké státní vyznamenání nedostal. Dosavadní držitelé Řádu Bílého lva z řad kardinálů jsou pouze kardinál Bernardin Gantin, ten obdržel II. třídu občanské skupiny v roce 1996 a kardinál Joachim Meisner, ten obdržel III. třídu občanské skupiny v roce 1998.

Alternativní oslava zaplnila Staroměstké náměstí

Desetitisíce lidí se večer sešlo na shromáždění k 28. říjnu na Staroměstském náměstí. Bylo svoláno jako alternativa k oficiálním oslavám na Hradě. Důvodem byl spor kolem neudělení státního vyznamenání pro bývalého vězně z Osvětimi Jiřího Bradyho. Tomu se proto dostalo jiných ocenění. Na akci zakončené rozsvícením svíček a zpěvem hymny převzal medaili olomoucké Univerzity Palackého a ocenění zlínského primátora.

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání kardinálu Dukovi

P. Marek O. Vácha promlouvá na Staroměstském náměstí, vpravo Petr Raus
Autor: Filip Skála

Vzdát úctu osmadevadesátileté republice přišli kromě tisíců lidí starostové, primátoři, dva lidovečtí ministři, zástupci akademiků, umělců i církví. K zaplněnému Staroměstskému náměstí promluvil například kněz Marek Orko Vácha v doprovodu místopředsedy Rady Církve bratrské Petra Rause.

Akce se zúčastnil i biskup Václav Malý:„28. října jsem se zúčastnil shromáždění na Staroměstském náměstí v Praze, abych projevil solidaritu se spoluobčany, kteří nesouhlasí s jednáním pana prezidenta. Průběh byl klidný. Řečníci mluvili věcně a odvážně bez demagogie. Zasvítila jiskřička naděje a touhy po lepší společenské a politické atmosféře. Byl jsem potěšen.“

Stovky lidí se po skončení akce vydalo na protestní pochod na Hrad.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)