Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Část poslanců chce uzákonit podmínky pro zahraniční kazatele

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 30. října 2016 0:06
Část poslanců chce uzákonit podmínky pro zahraniční kazatele

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Praha - Zahraniční duchovní a kazatelé by měli před veřejnými vystoupeními v Česku podstoupit školení o českém právním a kulturním prostředí na ministerstvu kultury. Následně by podepisovali čestné prohlášení, že české normy nebudou porušovat. Předpokládá to církevní novela, kterou předložila skupina poslanců z platformy pro zachování evropské kultury v čele s jejím iniciátorem Zdeňkem Soukupem (ANO).

Úprava, kterou před dalším projednáváním v Parlamentu posoudí vláda, má podle důvodové zprávy zabránit zejména radikalizaci evropských islámských obcí. "Některé státy, jako například Dánsko anebo Rakousko, přijímají legislativní opatření k účinnější státní kontrole radikálních kazatelů. Doporučujeme proto podobné řešení i pro Českou republiku," píšou autoři předlohy. Novela by podle nich vyřešila taky "zatím nekontrolovatelný příliv peněz z bohatých muslimských zemí do islámských obcí v Evropě". 

Náboženské společnosti, která by umožnila veřejnou činnost duchovnímu nebo kazateli z ciziny, aniž by podepsal čestné prohlášení, by podle předlohy hrozilo zrušení registrace. Ministerstvo kultury by muselo zahájit správní řízení k jejímu odnětí.

Možnost získat zvláštní práva

Povinnost absolvovat poučení na ministerstvu na by se nevztahovala na zahraniční důchodní a kazatele církví a náboženských společností, kterým úřady udělily takzvaná zvláštní práva. Církve o ně mohou požádat po splnění zákonných podmínek, k nímž patří nejméně desetiletá registrace, pravidelné zveřejňování výročních zpráv o činnosti a bezúhonnost.

Poslanecká novela by odňala ministerstvu kultury i vládě pravomoc přiznat na výjimku zvláštní práva i církvím, které sice zákonné podmínky nesplňují, avšak reprezentují významné světové náboženství s dlouhou historickou tradicí a jsou v Česku registrovány. Zvláštní práva znamenají právo zřizovat církevní školy, vyučovat náboženství na státních školách nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Církev s těmito právy může pověřit své duchovní duchovenskou službou v armádě nebo ve věznicích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)