Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novoměští evangelíci nabízejí svou pomoc uprchlíkům

Kraje: Vysočina / / Denik.cz /ar / 30. října 2016 22:12
Novoměští evangelíci nabízejí svou pomoc uprchlíkům

Ilustrační foto: uprchlíci v Řecku
Autor: facebookový profil autora / Patrik Kaizer /fotoreporter TV Prima

Nové Město na Moravě - Farní sbor Českobratrské církve evangelické sídlící v Novém Městě na Moravě chce poskytnout útočiště lidem v nouzi. Přijmout by mohl jednu uprchlickou rodinu. „Evangelický sbor v Novém Městě nabízí pomoc při integraci jedné uprchlické rodiny. Chceme se ujmout lidí, kterým náš stát poskytne azyl. Jde nám o spolupráci se státní správou při začleňování osob, které se rozhodla Česká republika chránit. Neklademe si tudíž žádné dodatečné podmínky, jako je například země původu azylantů či jejich náboženské vyznání, podmínky nastavuje stát v azylovém řízení," uvedl presbyter sboru Vojtěch Hrouda.

Právě absence dodatečných podmínek je zřejmě největší příčinou toho, proč nápad evangelíků obyvatelé Nového Města na Moravě příliš nevítají. „Já osobně se k záměru evangelické církve stavím záporně právě z důvodu, že nemá být přihlíženo k zemi původu a především k náboženskému vyznání. Nehledejte v tom rasistický či xenofobní podtext. Svět v poslední době mnohé prožil a prožívá a pro mě osobně by byl problém, kdyby se do Nového Města měly nastěhovat osoby vyznávající islám. Hodnoty, které ctí, jsou naprosto odlišné od našich, ať se to týká vztahu k ženám, jinak sexuálně orientovaným menšinám, jiným náboženským vyznáním či zvířatům," prohlásil jeden z místních obyvatel, Michal Pavel Vojta.

Naopak evangelíci si myslí, že dodatečné podmínky nejsou nezbytné, plně dostačující je podle jejich názoru samo azylové řízení. „Ve světě je velké množství lidí na útěku. Prchají před válkou, násilím, hladem, před politickou perzekucí. Tento pohyb vyvolává obavy a přináší bezpečnostní rizika. Důraz na bezpečnost a obranu proti teroru je proto na místě. Zároveň je třeba strach v lidech nepřiživovat, prostě nebát se. Povzbuzujme se k chrabrosti a velkorysosti. Pro křesťanské církve je podstatná rovina pomoci člověku v nouzi," objasňuje Hrouda.

„Ve světě je velké množství lidí na útěku. Prchají před válkou, násilím, hladem, před politickou perzekucí. Tento pohyb vyvolává obavy a přináší bezpečnostní rizika. Důraz na bezpečnost a obranu proti teroru je proto na místě. Zároveň je třeba strach v lidech nepřiživovat, prostě nebát se. Povzbuzujme se k chrabrosti a velkorysosti. Pro křesťanské církve je podstatná rovina pomoci člověku v nouzi," řekl Hrouda.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)