Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František dnes přijíždí do Švédska, spolu s luterány bude slavit bohoslužby

Ze světa / kir / ČTK, red. / 31. října 2016 11:09
Papež František dnes přijíždí do Švédska, spolu s luterány bude slavit bohoslužby

Luteránská katedrála ve švédském Lundu
Autor: Wikipedia.org / Jens Hunt / Wikimedia Commons

Lund (Švédsko) -

Papež František dnes přijel na dvoudenní návštěvu Švédska

"Žádám vás, prosím, o modlitbu za to, aby má cesta do Švédska přispěla k jednotě křesťanů," uvedl papež v neděli na twitteru.

V protestantském Švédsku se zúčastní začátku oslav 500. výročí reformace. Na letišti ve městě Malmö ho přivítal švédský premiér Stefan Löfven, následně papež zamířil na setkání s královskou rodinou. V nedalekém Lundu sloužil s luteránskými duchovními společnou bohoslužbu. Oslavy roku reformace papež na počátku bohoslužby označil za novou šanci na sblížení katolíků a luteránů. "Nesmíme se smířit s rozkolem a odcizením, které vzniklo v důsledku našeho rozdělení. Máme příležitost napravit rozhodující moment našich dějin," uvedl pontifex v lundské katedrále. Vyzval také k překonání všech kontroverzí, které stojí v cestě vzájemnému porozumění.

Oslavy půltisíciletí od reformace se v Lundu konají pod záštitou Světové luterské federace (LWF), která sdružuje protestantské církve s více než 60 miliony věřících. Ekumenická bohoslužba se uskuteční ve stejný den, kdy teolog a kazatel Martin Luther přibil v roce 1517 na dveře chrámu ve Wittenbergu svých 95 tezí proti odpustkům (31. října 1517). Tento okamžik je považován za začátek reformace. Oslavy začínají rok před tímto výročím.

Právě v roce 1517 začalo rozštěpení západní církve na katolíky a protestanty, které později vedlo mimo jiné ke třicetileté válce. Sám Luther byl prohlášen za kacíře a jeho spisy byly zakázány.

Po dnešní ekumenické bohoslužbě v luteránské katedrále v Lundu se papež ještě zúčastní shromáždění, které má zdůraznit mírové a humanitární úsilí obou církví. Na akci přednesou své výpovědi uprchlíci či katolický biskup obléhaného syrského města Halab, uvedla agentura AP.

Podle papeže mohou katolická a luteránská církev navzdory přetrvávajícím náboženským sporům spolupracovat právě v takových otázkách, jako je boj proti chudobě či pomoc migrantům. V úterý bude papežův program podle AP pokračovat katolickou mší na sportovním stadionu v jihošvédském Malmö.

Tradicionalisté v katolické církvi podle ČTK už Františka kritizovali za to, že vůči luteránům dělá příliš mnoho ústupků. Loni papež v Římě navštívil luteránský kostel a vyzval tam k usmíření mezi církvemi a ke vzájemnému odpuštění za minulé perzekuce.

Na papežskou návštěvu se chystají katoličtí biskupové z celé Skandinávie. František se setká i s nejvyšší představitelkou Švédské luterské církve Antje Jackelén, arcibiskupkou z Upsally. Do Lundu zavítá i kardinál Miloslav Vlk.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)