Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Dušičky lidé vzpomínají na své blízké i zemřelé bezdomovce

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, apha, red. / 2. listopadu 2016 11:54
Na Dušičky lidé vzpomínají na své blízké i zemřelé bezdomovce

Dušičky v Polsku
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha -

Lidé dnes vzpomínají na svoje blízké, kteří zemřeli, věřící se scházejí na bohoslužbách za zemřelé. Druhý listopadový den totiž připadá na Památku zesnulých, lidově Dušičky. V tyto dny lidé častěji než jindy navštěvují hřbitovy a hroby svých blízkých, věřící se modlí za zesnulé. Zapálením svíčky na hřbitově se symbolicky prolíná svět živých se světem mrtvých.

Modlitba za zemřelé patří k nejstarší křesťanské tradici a vzpomínka na mrtvé je součástí každé bohoslužby. Veřejné slavení vzpomínky na všechny zemřelé zavedl benediktinský opat Odilo z francouzského kláštera Cluny po roce 998. Od 14. století zdomácnělo i v Římě. Zvyk slavit v ten den třikrát liturgii za zemřelé potvrdil v 18. století papež Benedikt XIV. Od roku 1915 to bylo rozšířeno na celou katolickou církev.

Dušičkám předchází první listopadový den svátek Všech svatých, který je podle katolického pojetí společnou slavností lidí, kteří již vstoupili do nebe a jsou spojeni s Kristem, který svou smrtí a zmrtvýchvstáním nebe otevřel.

Rozpis bohoslužeb po celé republice je uveden zde.

Bohoslužba za zemřelé bezdomovce

Zítra 3. listopadu od 18.00 hodin v kostele sv. Štěpána (Štěpánská ul.) v Praze se pak bude konat bohoslužba za všechny zemřelé lidi bez domova. Sloužit bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka ve spolupráci s komunitou Sant´Egidio. Budou připomenuty jména a osudy lidí, kteří zemřeli v ulicích Prahy. 

Členové Komunity Sant’ Egidio se snaží pomoci lidem, kteří žijí v těžkých životních podmínkách. Každý týden v Praze (ale i v dalších městech) připravují jídlo, teplé nápoje, pořádají sbírky oblečení a spacáků, které poté osobně rozdávají chudým v ulicích svých měst. V Praze kolem osmé hodiny večer na občerstvení čekají dva zástupy lidí: jeden na Příkopech a druhý u Hlavního nádraží. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)