Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jesenický soud povolil obnovu řízení kvůli pedofilnímu případu bývalého kněze

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 2. listopadu 2016 22:23
Jesenický soud povolil obnovu řízení kvůli pedofilnímu případu bývalého kněze

Ilustrační foto: Alegorie spravedlnosti
Autor: Wikipedia.org / Mylius / Creative Commons

Jeseník - Jesenický okresní soud dnes povolil obnovu řízení v případu bývalého katolického kněze Adama Stanislava Kuszaje. Muž byl před pěti lety odsouzen za pohlavní zneužívání svého tehdy šestnáctiletého ministranta. Soud se ke kauze vrátil na základě nových důkazů, podle obhájkyně Kuszaje Zuzany Kožnárkové přinesly nové skutečnosti. Bývalého kněze soud potrestal podmíněným trestem, ten mu byl sice na základě amnestie později prominut, po odsouzení byl však suspendován a kněžskou práci již vykonávat nemohl.

Dnešní jednání se konalo za zavřenými dveřmi, soudce z důvodu ohrožení mravnosti rozhodl o vyloučení veřejnosti. "Dopadlo to v náš prospěch, obnova řízení je povolena. Vzhledem k důkazům, které jsme předkládali, jsme tomu pevně věřili. Nicméně jsme znovu na startovní čáře, vše se bude odvíjet od pokračování hlavního řízení," řekla novinářům po skončení jednání obhájkyně Kuszaje Zuzana Kožnárková. "Kněžství byl můj život, je to pro mne velmi důležité. Samozřejmě bych se k tomu chtěl vrátit zpátky," řekl dnes Kuszaj.

U soudu svědčila v prospěch bývalého kněze někdejší kamarádka poškozeného mladíka. Právě ona uvedla, že si mladík před lety celou věc vymyslel. "Řekl mi, že mu ten farář nic neudělal, ale že potřebuje peníze. Pak mi psal, že to nemám nikomu říkat. Byli jsme tehdy hodně velcí kamarádi. Později jsem to řekla studentovi práv a on to rozjel ve velkém," řekla dnes novinářům dívka.

Poškozený mladík, který dělal před lety ministranta v kostele v Javorníku na Jesenicku, však dnes na svém původním tvrzení trval. "Není to pravda, převrátila to proti mě. Trvám na svém," řekl novinářům mladík. Podotkl, že mu je vracení se k tomuto případu osobně nepříjemné. "Beru to docela špatně, není mi to příjemné, stále si trvám na svém," dodal. K soudu přišel v doprovodu své matky, která se za mladíka postavila. "Já synovi věřím. Názor nezměnil. Není to pravda, že by si to vymyslel. Dodneška má z toho psychické následky," řekla ČTK matka mladíka.

Rozsudek nad katolickým knězem vynesl jesenický okresní soud v listopadu 2011. Kněz podle rozsudku tehdy šestnáctiletého chlapce osahával nejméně od března do června 2009, obžalovaný to však před soudem popřel. Kuszaj byl uznán vinným z trestného činu pohlavního zneužívání a z ohrožování výchovy mládeže a byl mu uložen úhrnný trest odnětí svobody šest měsíců s odkladem na zkušební dobu dvou let, řekl ČTK jesenický soudce Miloš Kubíček. Soud mu navíc zakázal po dobu tří let pracovat s dětmi do 18 let. V lednu 2013 mu byl poté trest prominut na základě amnestie, kterou vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, uvedl soudce.

V Olomouckém kraji se podobným případem zabýval letos soud v Přerově, který v březnu potrestal dvouletým podmíněným trestem kněze za sexuální obtěžování dětí z romské komunity v Přerově. Nařídil mu zároveň ochranné ambulantní léčení. Rozsudek však již nenabyl právní moci, neboť pětašedesátiletý muž na konci dubna zemřel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)