Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Studentka ze Somálska chce za zákaz hidžábu omluvu a 60.000 korun

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 3. listopadu 2016 10:11
Studentka ze Somálska chce za zákaz hidžábu omluvu a 60.000 korun

Ilustrační foto - Irácká dívka s hidžábem
Autor: Wikipedia.org / Christiaan Briggs / Wikimedia Commons

Praha -
Somálská dívka, která zažalovala Střední zdravotnickou školu v Praze 10 kvůli zákazu nošení hidžábu, tvrdí, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání. Ayan Jamaal Ahmednuurová vznesla prostřednictvím své právničky požadavek na omluvu a na finanční zadostiučinění ve výši 60.000 korun. Škola žalobu odmítá jako zavádějící a nepravdivou. Sporem se včera začal zabývat soud.
 
Dívka k jednání u Obvodního soudu pro Prahu 10 nedorazila, podle zdroje z jejího okolí měla strach z negativní atmosféry. Spor vyvolal velký zájem veřejnosti, přišli ho sledovat někteří odpůrci islámu a také desítky studentek žalované školy, které vyjadřovaly podporu ředitelce.

Podle žaloby se cizinka shodla s vedením školy na dvou jednáních v červnu a červenci 2013, že po nástupu ke studiu nebude nosit hidžáb při ošetřovatelské praxi. O zákazu nošení šátku na půdě školy se prý nehovořilo. První školní den se prý Ahmednuurová musela ještě před zahájením vyučování dostavit do ředitelny, kde ji údajně vyzvali k sundání šátku kvůli pravidlům uvedeným ve školním řádu. Dívka na to nepřistoupila. "Nabídla alternativní řešení, že by měla zahalený pouze krk, to ale ředitelka zamítla," řekla její právnička Radka Korbelová Dohnalová. Mladá žena pak prý musela vyplnit dokument o ukončení studia.

Vyhazov ze školy kvuli hidžábu nebo chybějícím dokumentům?

Právník školy Radek Suchý tvrdí, že Somálka včas nedoložila potřebné dokumenty, a proto rozhodnutí o přijetí ke studiu pozbylo platnosti. Školu opustila o své vůli. "Hysterii" kolem případu prý rozpoutala až zpráva ombudsmanky Anny Šabatové, která podle školy předjímala vinu instituce ještě před zahájením šetření. O 180 stupňů pak prý otočila i Česká školní inspekce, která nakonec shledala stížnost na diskriminaci důvodnou.

Střední škola navíc trvá na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství. Korbelová Dohnalová však upozornila, že projev víry lze omezit jen zákonem, nikoliv podzákonnými předpisy včetně školního řádu. "V právním řádu neexistuje výslovné zmocnění ředitelů, aby omezovali nošení náboženských symbolů na školách," konstatovala.

Somálka má v Česku azyl od roku 2011. Podle právničky ve vlasti čelila nepříznivému osudu, protože měla být proti své vůli provdána za člena ozbrojených milic a protože byla svobodnou matkou. "Celý život žila s šátkem na hlavě. Předpokládala, že v naší zemi, která sama sebe nazývá demokratickou a pluralitní, konečně bude moci žít v souladu se svým přesvědčením a bude tu moci studovat. Toto jí bylo upřeno," uvedla advokátka.

Ředitelka školy Ivanka Kohoutová vypověděla, že původní jednání s dívkou se konalo "ve velmi příjemné atmosféře". Ahmednuurová prý hidžáb na hlavě neměla. První školní den ji pak vyvolala rozhlasem, protože dívka nedodržela dohodu, podle níž měla ráno přinést chybějící doklady. "Byla velmi agresivní, dupala nohama, řekla 'nebudu chodit', což mě překvapilo," popsala žena. O zákazu nošení hidžábu prý vůbec nemluvily.

Na dotaz, zda by studenti školy mohli docházet na výuku teoretických předmětů s šátkem na hlavě, ředitelka uvedla, že z bezpečnostních důvodů nemůže u studentů dělat odlišnosti. "Ostatní bychom tím diskriminovali," podotkla. Doplnila, že škola ještě před touto kauzou adoptovala na dálku děvče ze Somálska a přispívá mu na vzdělání.

Jednání bude pokračovat v lednu výslechem ženy, která Ahmednuurovou a další uchazečku o studium z Afghánistánu doprovázela na první schůzku s vedením školy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)