Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Starokatolíci obnoví pravidelné bohoslužby v katedrále sv. Vavřince v Praze na Petříně

Kraje: Praha / kir / Vlastní zpráva / 3. listopadu 2016 13:52
Starokatolíci obnoví pravidelné bohoslužby v katedrále sv. Vavřince v Praze na Petříně

Ilustrační foto: delegace biskupů Utrechtské unie u papeže Františka
Autor: Starokatolici.cz

Praha - Od letošní I. neděle adventní 27. listopadu budou obnoveny pravidelné starokatolické bohoslužby v katedrále sv. Vavřince v Praze na Petříně. Eucharistická slavnost (mše svatá) zde bude slavena pravidelně každou neděli v 10.30 hodin.

Vznikající katedrální duchovní správu dostává na starost  Petr Jan Vinš. V pastoračním týmu bude působit i Lucie Kodišová a nově zvolený biskup Pavel Stránský. Jak uvádí web Starokatolické církve, po bohoslužbě bude též příležitost k posezení u čaje a kávy.

V Praze tak budou v neděli troje starokatolické bohoslužby, a sice v 10.00 h v kapli sv. Máří Magdalény u Čechova mostu, v 10.30 h v katedrále sv. Vavřince na Petříně a v 17.00 h v rotundě Nalezení svatého Kříže na Starém Městě.

Starokatolická církev, ke které se podle ČTK v posledním sčítání lidu v roce 2011 přihlásilo 1700 věřících, vznikla v 2. pol. 19. století po Prvním vatikánském koncilu. Důvodem pro oddělení od římskokatolické církve, byl zejména nesouhlas v základních doktrinárních otázkách, především pak v oblasti papežské neomylnosti a božském původu papežské moci. Starokatolické církve v jednotlivých zemích jsou autokefálními (právně nezávislými) církevními společenstvími. Některé z nich jsou sdruženy v Utrechtské unii starokatolických církví v čele s arcibiskupem v Utrechtu.

Utrechtské prohlášení starokatolických biskupů z r. 1889 hovoří o tom, v co starokatolíci věří, jak to charakterizoval Vincenc Lerinský: „Držíme se toho, co vždy, všude a všichni věřili. To je opravdu a skutečně katolické. Podle toho zachováváme víru staré Církve, jak zůstala vyjádřena v ekumenických vyznáních víry a ve všeobecně uznávaných dogmatech a rozhodnutích ekumenických koncilů Církve prvního tisíciletí. Všechny pozdější nauky přijímáme pouze v tom, v čem se shodují s učením staré Církve", vysvětlují

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)