Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba ve vojenském kostele připomněla válečné veterány

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 10. listopadu 2016 23:22
Bohoslužba ve vojenském kostele připomněla válečné veterány
Praha -

Oběti válek i vojáky, kteří v nich bojovali, dnes připomněla ekumenická bohoslužba ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech. Bohoslužba se konala den před Dnem válečných veteránů. Večer si pak válečné veterány na koncertu Ústřední hudby Armády ČR v Rudolfinu připomněli  i prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska.

Do kostela přišli uctít válečné veterány zástupci armády včetně náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře, politici i novodobí váleční veteráni. Přítomno bylo i několik členů třetího odboje, kteří byli nuceni sloužit v nechvalně proslulých Pomocných technických praporech (PTP), kam komunistický režim posílal své politické odpůrce. Zamyšlení během bohoslužby pronesl primas český Dominik Duka, který připomněl, že moderní války si za oběť vybírají nejen vojáky, ale také velké množství civilistů.

Večer se v Rudolfinu uskutečnil slavnostní koncert Ústřední hudby Armády ČR, na kterém vystoupil i Kühnův dětský sbor, zpěváci Dasha či Ondřej Ruml nebo operní a instrumentální sólisti. Hlavní oslavy jsou naplánovány na pátek. Na Vítkově ministr obrany Martin Stropnický mimo jiné vyznamená vojáky a civilisty. Ještě předtím se v areálu ministerstva obrany pokloní zástupci úřadu spolu s pozůstalými památce 102 důstojníků, absolventů Vysoké školy válečné, které v letech 1939 až 1945 popravili nacisté.

Den veteránů se ve světě slaví k uctění památky účastníků válek. V České republice byl svátek zaveden v listopadu 2001. Datum bylo vybráno symbolicky, protože 11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války. Zatímco v cizině, především v některých anglicky mluvících zemích nebo ve Francii, má svátek široký společenský ohlas, v Česku stále tolik připomínán není.

Podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce je v současné době v Česku registrováno více než 13.000 válečných veteránů. Většina z nich jsou novodobí veteráni, kteří se zúčastnili některé z porevolučních misí české nebo československé armády. Vojáků z druhé světové války je v Česku stále asi 680, jejich počet ale každoročně výrazně klesá.

Vzpomínku na válečné veterány symbolizuje květ vlčího máku, který si lidé připínají do klopy. Společnost Post Bellum zorganizovala akci, během které lidé mohou zakoupením symbolického květu vlčího máku přispět na zdokumentování osudů těch, kteří bojovali za svobodu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)