Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka připomněl písmáka Františka Vaváka

Kraje: Středočeský / / ar, Denik.cz / 16. listopadu 2016 20:50
Kardinál Duka připomněl písmáka Františka Vaváka

písmák Jan František Vavák
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Praha/Skramníky - V úterý 15. listopadu uplynulo 200 let od smrti Františka Jana Vaváka, který je znám především jako tzv. písmák, tedy laický znalec Bible. pohřben je u věže gotického kostela Stětí sv. Jana Křtitele v obci Skramníky u Českého Brodu, kde byl také pokřtěn. V tomtéž kostele odsloužil v pondělí kardinál Dominik Duka za Františka Jana Vaváka zádušní bohoslužbu. „Stejně jako my byl dítětem doby, která se mění," řekl o Vavákovi podle Kolinského deníku.cz Duka. Písmákovy kroniky jsou pro historiky dodnes velkým zdrojem poznání.

Potřebujeme lidi jako on. Lidi, kteří nerezignují a hledí do budoucna," dodal Dominik Duka. 

Vlastní pílí se Vavákovi podařilo stát se ve svém okolí uznávanou osobností, a to nejen z řad lidových, ale i z řad vážených vzdělanců. Mezi jeho příznivci byly i takové intelektuální špičky jako Václav Matěj Kramerius, Josef Dobrovský, Antonín Jaroslav Puchmajer anebo předobraz Jiráskova knižního F. L. Věka, František Vladislav Hek.

Vavák zůstával vyznavačem důsledně konzervativních hodnot. Oceňoval zbožnost, píli a pracovitost, v čemž se snažil sám jít příkladem. Jeho myšlenky byly tedy ještě veskrze barokní, ačkoliv svět kolem něj se již pomalu měnil v duchu osvícenských hodnot. Jako nesmlouvavý katolík velmi ostře odsuzoval francouzskou revoluci a kritizoval i josefínské osvícenské reformy, jak uvádí ve svých spisech.

Jeho Paměti, do nichž lze nahlédnout ve zdigitalizované podobě zde, jsou nejvýznamnějším textem kronikářského charakteru té doby, ačkoliv Vavákův záběr je spíše regionální.

 

.

 

 



 




 



 



 



 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)