Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé zaplnili pražský kostel sv. Ignáce, mší děkovali za svobodu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. listopadu 2016 18:58
Lidé zaplnili pražský kostel sv. Ignáce, mší děkovali za svobodu

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Praha - Lidé dnes zcela zaplnili kostel svatého Ignáce z Loyoly na pražském Karlově náměstí při mši, která se nesla ve znamení poděkování za svobodu. Účastníci, mezi nimiž byli i někteří politici KDU-ČSL a jedna z tváří takzvané sametové revoluce, herec Jan Potměšil, se potom vydali k památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídu.

Potměšil, který byl v prosinci 1989 vážně zraněn při dopravní nehodě při cestě z jednoho z revolučních mítinků, věří tomu, že si díky dnešnímu svátku mnoho lidí uvědomí, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmost. "Musíme být neustále aktivní v tom, abychom si chránili a podporovali a nesli principy svobody a demokracie a toho, že je přirozené mít právo na osobní svobodnou volbu, rozhodovat se sám za sebe a přijmout odpovědnost za své kroky," řekl ČTK herec.

Mši, kterou už osmým rokem organizuje pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL), vedl plzeňský biskup Tomáš Holub. Zazněly na ní přímluvy například za lidi, kteří trpí v totalitních režimech, za mír a bezpečí ve světe, ale i za politiky, aby sloužili ve prospěch všech. Mezi přítomnými byli předsedové lidoveckých frakcí ve Sněmovně a v Senátu Jiří Mihola a Petr Šilar nebo europoslanec Pavel Svoboda.

Mihola označil svátek Dne boje za svobodu a demokracii za velmi důležitý. "Pamatuju si události následující po 17. listopadu 1989 jako ještě ne ani osmnáctiletý student. Je to pro mě vzpomínka stále živá, prožíval jsem to tehdy naplno," řekl ČTK Mihola. Podotkl, že ideály sametové revoluce byly velmi vysoko. "Jak čas plyne, některé se možná trošku pozapomněly a některé se nepodařilo naplnit asi tak, jak si lidé vysnili. Důležité je ale ideály mít a připomínat si je," uvedl Mihola.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)