Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čína žádá Mongolsko, aby zrušilo návštěvu dalajlamy. Přesto návštěva nebyla odvolána

Ze světa / kir / ČTK / 19. listopadu 2016 10:15
Čína žádá Mongolsko, aby zrušilo návštěvu dalajlamy. Přesto návštěva nebyla odvolána

Tibetský duchovní vůdce dalajlama
Autor: Wikipedia.org / Christopher Michel / Wikimedia Commons

Peking - Čína vyzvala Mongolsko, aby zrušilo plánovanou návštěvu tibetského duchovního vůdce dalajlamy v zemi. Peking mongolské úřady varoval, že by dalajlamova návštěva mohla poškodit vzájemné vztahy obou zemí. Informovala o tom agentura AP, která připomněla, že mongolská ekonomika je na sousední Číně silně závislá a dalajlámova návštěva je zkouškou vzájemných vztahů.

"Důrazně žádáme Mongolsko, aby se pro zachování zdravých a stabilních vzájemných vztahů drželo svých závazků týkajících se otázek Tibetu, nepovolilo návštěvu dalajlamy a neposkytovalo žádnou formu podpory dalajlamově klice," řekl mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang.

Mongolská vláda přesto čínské žádosti nevyhověla. Dalajlama přicestoval do Mongolska v pátek a v sobotu vystoupil před tisíci svými příznivci. Do země zavítal poprvé po pěti letech. Mongolsko již dříve uvedlo, že čtyřdenní návštěva buddhistického duchovního vůdce v zemi má čistě náboženskou povahu. Žádná setkání s politickými představiteli nejsou plánována.  

Mongolský buddhismus je úzce spjat s Tibetem a tradičně považuje dalajlamu za vůdčí duchovní osobnost. Dalajlama také Mongolsko pravidelně navštěvuje, poprvé již v roce 1979. Po dalajlamově návštěvě Mongolska v roce 2006 Čína zrušila lety mezi metropolemi obou zemí Pekingem a Ulánbátarem. Letecké spojení bylo později obnoveno. 

Mongolsko je tradičně pastevecká země a oplývá bohatými nerostnými zdroji. Jeho hospodářství je ale silně závislé na Číně. Mongolská vláda v současné době jedná s Čínou o půjčce ve výši 4,2 miliardy dolarů, která by jí pomohla vzpamatovat se z hluboké recese. 

Peking považuje dalajlamu, nositele Nobelovy ceny za mír za rok 1989, za nebezpečného separatistu. Dalajlama, který od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii, opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Čína měla výhrady i k nedávné cestě dalajlamy na Slovensko a do Česka, kde se sešel s několika politickými představiteli. Na Slovensku jej přijal prezident Andrej Kiska, v ČR se setkal například s lidoveckým ministrem kultury Danielem Hermanem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)