Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egypt vinil z nedělního atentátu na křesťany Muslimské bratrstvo. Útočil Islámský stát

Ze světa / juml / ČTK / 13. prosince 2016 7:54
Egypt vinil z nedělního atentátu na křesťany Muslimské bratrstvo. Útočil Islámský stát

Ilustrační foto - Hořící koptský kostel v Egyptě, srpen 2013
Autor: facebook.com

Káhira - Egyptské ministerstvo vnitra obvinilo z přípravy a financování nedělního atentátu, který si v Káhiře vyžádal kromě sebevražedného útočníka 24 mrtvých, zakázané Muslimské bratrstvo svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Uvedla to agentura AFP. K teroristickému činu proti křesťanskému kostelu se dosud nikdo nepřihlásil. Muslimské bratrstvo účast na atentátu popřelo. Komentáře spojovaly útok především s takzvaným Islámským státem. Toto spojení se potvrdilo, Islámský stát se dnes k atentátu na koptský kostel v Káhiře přihlásil. 

Podle egyptských úřadů byl atentátníkem 22letý Egypťan jménem Mahmúd Šafík Muhammad Mustafa, který se odpálil s výbušninami umístěnými na svém těle. Mladý radikál byl zatčen v Egyptě v roce 2014, když zajišťoval bezpečnost konvojů Muslimského bratrstva, a nakonec propuštěn, uvedlo ministerstvo v prohlášení. Cílem nedělního atentátu bylo vyvolat "rozsáhlý náboženský konflikt," uvedlo ministerstvo vnitra.

Jednalo se o nejkrvavější atentát proti koptské ortodoxní církvi v Egyptě. V zemi byl po atentátu vyhlášen třídenní státní smutek. K uctění obětí útoku se konaly v různých oblastech země modlitby. Smutečního obřadu v osudném kostele, kde byly před oltářem seřazeny rakve s oběťmi, se v pondělí ale směli zúčastnit pouze pozůstalí.

Nálož o síle přibližně 12 kilogramů trinitrotoluenu byla podle bezpečnostních složek odpálena v ženské části katedrály, a proto většinu z 24 nevinných obětí a 49 raněných tvořily ženy. Zabito bylo i nejméně šest dětí.

Z předchozích útoků na egyptské křesťany byl nejhorší spáchán v roce 2011 v Alexandrii, kde bomba zabila 21 osob.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)