Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve dostaly čtvrtou dvoumiliardovou splátku z finanční náhrad

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. prosince 2016 9:32
Církve dostaly čtvrtou dvoumiliardovou splátku z finanční náhrad

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

Praha - Církve zahrnuté do zákona o majetkovém vyrovnání dostaly čtvrtou splátku finanční náhrady od státu. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Finanční náhrada, která bude celkem 59 miliard, se vyplácí z rozpočtu ministerstva. Roční splátka náhrady je od roku 2013 každý rok stejná, poslední příspěvek dostane církev v roce 2043. Tehdy začnou hospodařit bez přispění státu.

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi platný od roku 2013 zahrnuje především vydávání majetku, zabaveného církvím za komunistického režimu. Majetek by měl být přibližně v hodnotě 75 miliard. Výše hodnoty vydávaného majetku byla výsledkem letitého politického vyjednávání podpořeného odhady expertů.

I čtyři roky po přijetí zákona je ale suma některými politiky zpochybňována, stejně jako výše finanční náhrady, jež se vyplácí za majetek, který nelze vydat. Opakovaně iniciují návrhy na zdanění peněžitých náhrad komunističtí poslanci.

Přibyl: Vydávání majetku církvím se blíží ke konci

Vydávání majetku je podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla "v poslední čtvrtině, možná už poslední pětině procesu vydávání". Podíl vydaných pozemků se podle něj blíží 90 procentům, záleží na regionu.

Na vyplacení finanční náhrady má podle smlouvy uzavřené se státem nárok 17 církví a náboženských společností, z toho jedna, Bratrská jednota baptistů, se peněz vzdala. Největší podíl z finanční náhrady připadá katolické církvi. Ta v listopadu poprvé podrobně představila své hospodaření. Církev loni investovala 1,2 miliardy korun s cílem budoucího výnosu. Další miliardu vložila do školství, zdravotnictví, sociální oblasti či péče o památky.

Od státu loni římskokatolická církev dostala 892 milionů korun jako příspěvek na činnost, který pokrývá především platy duchovních a který se v souvislosti s přijetím zákona o majetkovém vyrovnání od letošního roku bude každoročně snižovat o pět procent. Skončí v roce 2030. Do budoucna tak církev musí právě přibližně miliardu ročně vydělat.

Na všechny církve, které na to mají nárok, šlo loni ze státního rozpočtu 3,497 miliardy korun přes rozpočet ministerstva kultury, které je má ve své gesci. V tom byla finanční náhrada 2,052 miliardy a příspěvek na činnost církví 1,445 miliardy. Letos je to 3,433 miliardy, v návrhu rozpočtu ministerstva kultury na rok 2017 je 3,367 miliardy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)