Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Róberta Bezáka poslouchal v Praze plný kostel "U Jezulátka"

Domácí zpravodajství / krb / Vlastní zpráva / 16. prosince 2016 11:13
Róberta Bezáka poslouchal v Praze plný kostel

Róbert Bezák v pražském kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně (13.12.2016)
Autor: Eugen Kukla

Praha - V Praze přednášel v úterý 13. prosince odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák. V kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně (lidově U Jezulátka) vystoupil v rámci cyklu „Člověk v dialogu“ s tématem „Stvoření člověka“. Nejen obsah promluvy, ale především osobnost přednášejícího přilákala věřící nejen z Prahy, ale z celé republiky i Slovenska. Kostel byl zaplněn už při bohoslužbách, při níž arcibiskup Bezák koncelebroval.

V první části večera reflektoval situaci současného světa na pozadí hříchu a naděje na spásu. Jestliže každý považuje sám sebe za boha a odmítá autoritu, ztrácí zároveň i mezilidské vztahy, neboť vědomí vlastní soběstačnosti nedovoluje se druhému otevřít a žít ve vztahu. Adam a Eva nejsou historické postavy, ale my sami jsme Adamové a Evy nacházející se, slovy některých současných teologů, na pomezí 6. a 7. dne stvoření. Onen vytoužený odpočinek budeme zakoušet spolu s Hospodinem, zatím jsme však ve fázi tvorby, která je stále otevřená, stále v procesu, a tedy mnohdy bolestivá.

Róberta Bezáka poslouchal v Praze plný kostel

Róbert Bezák v rozhovoru s ministrem kultury ČR Danielem Hermanem (KDU-ČSL)
Autor: Eugen Kukla

Diskuse poté probíhala ve velmi živém tempu, na Bezákovy odpovědi reagovali posluchači potleskem, přikyvovali nebo problémy komentovali v úzkém kruhu vedle sedících. Všechny otázky více či méně kroužily kolem jeho podivného konce na trnavském arcibiskupství. Podle zúčastněných Róbert Bezák odpovídal velmi otevřeně, zároveň však bez sebemenší zahořklosti. Hovořil o niternosti vztahu k Bohu, který se tříbí právě v noci a nedoufá tolik v chrámy a instituce. Ty jsou podle Bezáka bezesporu podstatné, ale ve chvíli, kdy neplní ani zákony civilního práva, v ně nelze skládat důvěru.

Zaplněný kostel ocenil Bezáka dlouhým potleskem, stejně tak intenzivní aplaus sklidil kardinál Vlk poté, co mu Róbert Bezák vyjádřil opakovaný dík za jeho iniciativu při zprostředkování papežské audience (o iniciativě kardinála Vlka více v recenzním článku ke knize Dvanásť statočných, pozn.red.)  Mezi posluchači bylo možné zahlédnout i biskupa Václava Malého nebo ministra kultury Daniela Hermana.

Na závěr Petr Glogar, převor komunity karmelitánů pečujících o kostel U Jezulátka, která zároveň arcibiskupa Bezáka pozvala, vyjádřil naději, že tento večer povede k dalšímu vyjasnění všeho nevyřčeného, odhalení skrytého a pojmenování pravdivého a lživého a k novému napřímení se.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)