Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František by si přál klidné, plodné, zasvěcené víře a také veselé stáří, je mu 80 let

Ze světa / kir / / 17. prosince 2016 16:51
Papež František by si přál klidné, plodné, zasvěcené víře a také veselé stáří, je mu 80 let

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Papež František by si přál, aby jeho stáří bylo "klidné, plodné, zasvěcené víře a také veselé". Papež toto přání vyslovil při dnešní liturgii, kterou sloužil v přítomnosti kardinálů u příležitosti svých 80. narozenin. "Stáří je slovo, které se zdá ošklivé a které vyvolává strach. Ale je to žízeň po moudrosti. Stáří je poklidné, zasvěcené víře a je plodné. Modlete se, aby i to moje bylo takové a rovněž veselé," požádal papež na konci bohoslužby.

Hlavě katolické církve k životnímu jubileu gratulovalo mnoho státníků včetně amerického prezidenta Baracka Obamy. "Itálie je vděčná, že jste stále nablízku," napsal ve svém e-mailovém blahopřání italský prezident Sergio Mattarella.

Podle Vatikánu papež kromě dnešní ranní bohoslužby s kardinály neplánuje žádnou další oslavu. Má to být "normální den bohatý na povinnosti". Papež má kromě jiného přijmout maltskou prezidentku, několik prelátů a členy komunity Nomadelfia, která žije po vzoru prvních křesťanů.

Míří za ním ale podle katolické agentury CNA množství dárků. Jsou mezi nimi například brýle s obroučkami vyřezanými z dřeva olivovníku starého 1600 let. Dárcem je chorvatský řezbář Viktor Jeromil. Podle CNA dary zaslané politiky předávají oficiální představitelé. Ukládány jsou většinou do skladu vytvořeném k tomuto účelu v prostorách historického vatikánského nádraží. Některé z nich jsou pak znovu využity jako dary, další jsou dány do obchodu, v němž mají právo nakupovat jen vatikánští zaměstnanci. Veškerý výtěžek je poukazován papežské charitě.

Některé "papežské" dary byly i v podobě potravin, které bylo nutné zkonzumovat. Benedikt XVI. podle CNA dostal v roce 2010 kus vzácného bílého lanýže a předal ho italské charitě, která zajišťuje jídlo potřebným. Bezdomovci tehdy byli pohoštěni královským pokrmem - rýží a masem ochuceným vzácným lanýžem.

Papež František se narodil jako Jorge Mario Bergoglio 17. prosince 1936 v Buenos Aires. Hlavou katolické církve byl jako 266. papež zvolen 13. března 2013 a nahradil Benedikta XVI. který ze zdravotních důvodů odstoupil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)